Mentelmi jog, vagy törvényen kívüliség?

Nincs joghézag, és nincs szükség semmilyen törvénymódosításra - ha betartanák a jelenleg érvényes törvényeket, akkor az országgyűlési képviselők nem tehetnék meg, hogy rendőri intézkedés esetén a mentelmi jogra hivatkozva nem fújják meg a szondát.

Ezt állítja dr. Mózes Ervin jogi szakértő, (Szeged város jegyzője, bár a szakvéleményt nem e minőségében adta), aki az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsága megbízásából annak március 30-i ülése előtt állított össze szakmai anyagot a kérdésről.

Mint ismeretes, a közelmúltban több képviselő - Fenyvesi Máté és Vincze László, mindketten a Fidesz-frakció tagjai - tagadta meg, hogy rendőrségi igazoltatáskor megfújja a szondát. Lamperth Mónika belügyminiszter ezt követően olyan jogszabályváltozást kezdeményezett, amely nem tekintené a mentelmi jog részének azt, hogy a képviselő megtagadhatja a szonda megfújását. A mentelmi bizottság március 30-i ülésén tárgyalt a kérdésről, de nem hozott határozatot - a döntést elhalasztották. Géczi József Alajos, a bizottság szocialista elnöke szerint e hónap végén térnek vissza újból a témára.

A mentelmi bizottság megbízásából készített anyagában Mózes Ervin úgy fogalmazott: a közúti közlekedésben gépjárművet vezető képviselőt a rendőrségnek ma is joga van igazoltatni és előállítani, adott esetben véralkohol-vizsgálat tűrésére kötelezni, és ebből a célból akár kényszerítő eszközöket is alkalmazni. Mózes Ervin érvelése szerint az alkotmány csak egy utaló szabályt tartalmaz, amely szerint az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg. Ennek konkrét tartalmát az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény részletezi. Annak szövege azonban csak a büntetőeljárási illetve a szabálysértési eljárásról szóló törvényre hivatkozik - a rendőrségi törvényre, annak intézkedési fejezetére nem. A rendőrségi törvény viszont a rendőrnek jogává és kötelességévé teszi, hogy intézkedjék, amenynyiben rendőri beavatkozást igénylő tény jut tudomására. A Legfelsőbb Bíróság egy 2002. évi határozatában egyértelműsíti: a mentelmi jog korlátozott védelmet jelent. A korlátozás a szabálysértési vagy büntetőeljárás kezdeményezésére vonatkozik, de "minden más, a bűncselekmény megelőzését, leleplezését, bizonyítását szolgáló, egyébként nem a büntetőeljárásról, hanem a rendőrségről szóló törvényben szabályozott intézkedés jogszerű, és az országgyűlési képviselő mentelmi joga által nem korlátozott" - idézi a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalását a szakértő. Mózes Ervin a mentelmi bizottság számára készült anyagában hozzáteszi: Az ezzel ellentétes jogértelmezés nem kiváltságossá, hanem törvényen kívülivé tenné az országgyűlési képviselőket.

A fizetendő összeget nem mutatja
A szonda titkot mutat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.