Csak másfél évadra adják oda a Vígszínházat

A kiírás azt valószínűsíti, hogy a főváros átmenetileg letett arról, hogy Eszenyi Enikőt leváltsa.

Hartmann Balogról: Ha bátor a miniszterük, eljön Bécsbe

Nincs messiástudata – állítja a bécsi Burgtheater igazgatója. Vasárnapi interjú

Eszenyi Víg napjai

Csupán formalitás a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt új pályázat.

Schilling és Vidnyánszky: Berlinig kellett utazni, hogy kibeszéljék

A magyar színházi szakma átalakulásáról tartottak konferenciát Schillinggel és Vidnyánszkyval.

Balázs Péter egyelőre nem tart a Vígbe

Balázs Péter nem vesz részt a Vígszínház igazgatói pályázatának második fordulójában, ezt a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója közleményben tudatta pénteken az MTI-vel.

 

A szerk: Sorállás

Ettől persze nem lesz jobb kedvünk, de mi tényleg megmondtuk. Szeptember végén, amikor eredménytelenné nyilvánította a főváros vezetése a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot, lapunk véleményrovatában így fogalmaztunk:

„Ha tippelnünk kéne, a magunk részéről azt mondanánk: Balázs Péterből természetesen színigazgató lesz a Szent István körúton, de a győzelméről majd a nagy tavaszi választási dömping lecsengése után döntenek.” Most éppen a legjobb úton haladunk efelé. Öt év helyett mindössze másfélre hirdették meg a pályázatot, és erre egyedül a jelenlegi direktor, Eszenyi Enikő jelentkezett. Balázs Péter vár a sorára.

Hogy milyen lesz az a NER-kompatibilis Vígszínház, amelyet majd ő visz Újlipótváros bejáratában, azt eddig is tudhatta mindenki, aki – akár egy szilveszteri műsor erejéig – belelesett a szolnoki színház mindennapjaiba.

Most viszont már Balázs bonvivános nyilatkozata is segít eligazodni, amelyben mostani hátralépését magyarázza: „Hiszem, hogy az én polgári színházi törekvéseimnek helye van a főváros színházi életében, de azt nem szeretném, hogy elképzeléseim politikai csatározásokra adjanak okot” – írta, és ilyenkor egy jobb operettben megszakad a szív, de legalábbis mindenki dalra fakad.

Mi viszont legalább rögzítsük, hogy a „politikai csatározások” jelen esetben az amiatti jogos elemi felháborodást takarják, hogy Tarlós főpolgármester és a Fidesz minden szakmai érvet sutba dobva, a mérhető teljesítményről tudomást sem véve egy politikai kegyencet készül(t) a város egyik legnagyobb színháza élére állítani.

Hogy ez polgári törekvés-e, azt nem tudjuk, de hogy mára kvázi normává vált az országban, az biztos. És lám, még nekik is áll följebb.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.