Iskolaátadási dömping

Valóságos iskolaátadási hullám indult az elmúlt hetekben Magyarországon, miután a Széll Kálmán Terv 2.0 elnevezésű konvergenciaprogramból kiderült: a kormány visszatáncolt az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények teljes államosításától.

Azok a települések, ahol komolyan vették a korábbi kormányzati ígéreteket, pánikba estek, mivel számos helyen már azzal számoltak, hogy a jövő évi büdzséjüket teljesen megszabadíthatják az iskolák működtetési költségeitől. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a változás azt jelenti, hogy az állam forrást von majd el az önkormányzatoktól az iskolák működtetéséhez.

A pedagógus-szakszervezetekhez folyamatosan érkeznek a jelzések, miszerint az egyházak nagy tempóban veszik át az intézményeket. Az ok egyszerű: az egyházak az iskoláik fenntartásához – legalábbis egyelőre – a településekhez képest magasabbállami támogatást kapnak. Az önkormányzatokat sürgeti az idő, a következő tanév szeptemberi megkezdése után ugyanis már nem lehet fenntartót váltani.

A folyamat számos konfliktust szül. Azokon a településeken, ahol csupán egyetlen iskola működik, egy csapásra megszűnhet a világnézetileg semleges oktatás, márpedig a szülők jelentős része nem kívánja felekezeti intézménybe járatni gyermekét. Az érdekvédők szerint a váratlanul egyházi munkáltatóhoz kerülő pedagógusok is kiszolgáltatottá – idővel akár állástalanná – válhatnak, különösen, ha nem kívánnak megfelelni az egyes egyházak által támasztott speciális elvárásoknak. A feszültséget növeli az átadási dömping tempója: az önkormányzatok a nagy sietségben „elfelejtenek” érdemi egyeztetést folytatni a szülőkkel, akik úgy érzik, településük vezetői ráerőszakolják akaratukat a lakosságra.

Az oktatáskutató azt jósolja: a jelenlegi teljesen bizonytalan helyzet feloldásaként a kormány módosítani fogja a frissen elfogadott köznevelési törvényt, mégpedig úgy, hogy az iskolában dolgozók bérét az állam állja majd, míg az üzemeltetés egyéb költségei továbbra is az önkormányzatokat fogják terhelni. Félő azonban, hogy a felekezeti iskolák számára is túl nagy terhet jelent az üzemeltetési költségek kigazdálkodása, tekintettel arra, hogy néhány egyház az elmúlt időszakban az iskolaátvételekkel kissé túlvállalta magát.

Jászapátin – ahol a polgármester szerint nincs iskolaügy – 16 órájuk volt a szülőknek a döntésre
Jászapátin – ahol a polgármester szerint nincs iskolaügy – 16 órájuk volt a szülőknek a döntésre FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.