Tádzsikisztánban ül le tárgyalni Hszi és Putyin

Dusanbébe érkezett csütörtökön Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, ahol részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján, egyúttal hivatalos látogatást is tesz Tádzsikisztánban, és kétoldalú tárgyalásokat tart az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.
A mostani a SCO 14. államfői találkozója, a szervezet tagjai Kína mellett Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tadzsikisztán és Üzbegisztán, megfigyelőként Afganisztán, India, Irán, Mongolia és Pakisztán, illetve tanácskozó partnerként Fehéroroszország, Törökország és Sri Lanka is.

A csúcson a regionális biztonság, beleértve a jelenlegi nemzetközi helyzet és a gazdasági együttműködés kérdéseit vitatják meg a Xinhua jelentése szerint. A kínai hírügynökség úgy értesült, hogy a kétnapos államfői találkozón Hszi és Putyin külön megbeszélést is tart. A vezetők a tervek szerint aláírják a Dusanbei Nyilatkozatot, számos dokumentumot a SCO további együttműködéséről, illetve elfogadnak egy a második világháború befejezése 70. évfordulójával kapcsolatos nyilatkozatot is.

A kínai elnök a tádzsikisztáni sajtónak még érkezése adott nyilatkozatában azt húzta alá, hogy az SCO tagállamai létrehozták a terrorellenes regionális ügynökségeket, s megállapodást írtak alá a terrorizmus, a szeparatizmus és a szélsőségek elleni fellépésről, eddig már több mint tíz közös terrorellenes hadgyakorlatot tartottak.

A tadzsikisztáni csúcs az első állomása Hszi mostani ázsiai körútjának. Dusanbéből tovább utazik a Maldiv-szigetekre, Sri Lankára, majd Indiába.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.