galéria megtekintése

Meg akarják félemlíteni az erdélyi magyarságot?

0 komment


Szőcs Levente

Valóban beszéltek robbantásról a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetében, de tudták, hogy lehallgatják őket, és csak heccelték a román terrorelhárítást – állítja az egyik tag. Többen úgy vélik, hogy a hírszerzés a központi költségvetésből próbál nagyobb összegeket kiharcolni magának, és ezért nem átallja összeugrasztani a románokat a magyarokkal.

Csak heccből, de valóban beszéltek robbantásról az erdélyi hatvannégy vármegyések, akiknek kézdivásárhelyi vezetőjét, Beke István Attilát előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti táblabíróság az alkotmányos rend megsértésének és a robbanóanyagokra vonatkozó előírások megszegésének gyanújával. Erről a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) korábban szintén kihallgatott tagja, Hodor István beszélt a Székely Hírmondó erdélyi jobboldali napilapnak. A szélsőjobboldali szervezet kézdivásárhelyi tagja elmondta:

tudtak arról, hogy lehallgatják őket, „nem egyszer heccelődtek olyan beszélgetésekkel, amelyek felkelthetik a hatóságok figyelmét".

Elismerte, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott október 10-i beszélgetésen valóban szó volt bombáról és robbantásról is. Elmondása szerint az hangzott el, hogy „jó lenne szerezni egy játékbombát" a HVIM-tagok által játszott airsofthoz, a paintballhoz hasonló katonásdihoz. Ezután „valamelyik vármegyés viccből felvetette", mi lenne, ha ezt a játékszert, „amit pizzának neveztünk el, távirányítással felrobbantanánk december elsején", a román nemzeti ünnepen rendezendő katonai felvonuláson.

 

Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi elnöke ezután állítólag nevetve megjegyezte, „hogy ettől milyen hasast vágnának a felvonuló katonák..." Ez a beszélgetés juttatta rácsok mögé Bekét, akiről a hatóságok azt állítják, hogy az október 10-én vázolt terv szerint be is szerezte a kivitelezéshez szükséges eszközöket,

köztük mintegy 200 Fp3 kódjelű petárdát, amelyet a törvény szerint csak engedéllyel rendelkező tűzszerész birtokolhat.

Bizonyosságot akartunk szerezni arról, hogy mennyire figyelnek minket – válaszolta Hodor a kérdésre, hogy nem számítottak-e rá, hogy a heccelődés visszaüthet. Legfeljebb arra számítottak, hogy egy rendőrségi kihallgatás lesz az ügyből – mondta Hodor.

A DIICOT akcióban december 1-én. Ugrottak a poénra
A DIICOT akcióban december 1-én. Ugrottak a poénra
Inquam Photos / Reuters

Közben a román Mediafax hírügynökség megszerezte az előzetes letartóztatást elrendelő bírói határozat indoklását, amelyben többek között az áll, hogy az ügyészségnek vannak bizonyítékai a gyanúsított ellen felhozott vádakra. A bíró figyelembe vette, hogy a tervezett robbantás „erős pszichológiai hatást váltott volna ki, különösen a párizsi terrorcselekmény miatt érzékeny közhangulatban".

Székelyföldön egyre többen az utcán adnak hangot annak a véleményüknek, hogy

a román média túlreagálta az ügyet, a hatóságok pedig koholt vádak alapján próbálják leültetni Bekét,

hogy ezáltal megfélemlítsék az erdélyi magyarságot. Kézdivásárhely után hétfőn Székelyudvarhelyen is tüntettek és „igazságot követeltek" Beke Istvánnak, keddtől Sepsiszentgyörgyön naponta terveznek hasonló felvonulást. A szervező, Bedő Zoltán a Facebookon tette közzé felhívását, amelyben arra buzdítja a Beke Istvánnal szolidáris magyarokat, hogy más székelyföldi városokban is vonuljanak utcára mindaddig, amíg szabadon nem engedik a kézdivásárhelyi HVIM-vezetőt.

Közben nyilvánosságra kerültek a jövő évi költségvetési törvény részletei, amelyek mintha csak Beke pártfogóit akarnák igazolni.

A büdzsében ugyanis a Román Hírszerző Szolgálat részesedése ötödével nő,

miközben az elmúlt napokban többen úgy vélték: a hírszerzés a központi költségvetésből próbál nagyobb összegeket kiharcolni magának, és ezért nem átallja összeugrasztani a románokat és a magyarokat. Az egyik erdélyi magyar portál címe jól szemlélteti a kormánydöntés fogadtatását: „Több pénzből harcolhat a SRI a székely terrorizmus ellen 2016-ban". A Transindex is megjegyzi, hogy a SRI „remélhetőleg nemcsak el nem készült petárda-bombák felrobbanását fogja megakadályozni" a 2016-ra előirányzott 1,85 milliárd lejből (mintegy 130 milliárd forint).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.