galéria megtekintése

Juncker már nem erőlteti annyira a menekültkvótát

Az Európai Unió egzisztenciális válsággal küzd — jelentette ki Jean Claude Juncker szerdán Strasbourgban az unió helyzetéről tartott értékelő beszédében. A bizottsági elnök azt mondta, hogy össze kell egyeztetni a menekültek befogadását ellenző és a közösségi szolidaritást követelő tagállamok érdekeit.

Az Európai Unió rogyadozó egységének felélesztésére tett kísérletet az Európai Bizottság elnöke, amikor az Európai Parlamentben értékelte az elmúlt egy évet, és ismertette az általa vezetett testületnek a következő időszakra vonatkozó javaslatait. Juncker tartózkodott attól, hogy nagyszabású integrációs terveket vázoljon fel, inkább az "európai életforma" védelmét, az európai polgárok biztonságát szolgáló rövidtávú javaslatokkal állt elő. Fontosnak nevezte, hogy a tagállamok elsimítsák az ellentéteiket, mert a megosztottság a nacionalizmus és a populizmus táptalaja.

Az egységet nem lehet vasdoronggal kikényszeríteni, sem a szolidaritást — mondta némi megértést mutatva a bevándorlást ellenző kelet- és közép-európai országok iránt. Sürgette ugyan a menekültek tisztességes áthelyezését és áttelepítését, de beszédében nyoma sem volt a kormányokat a kötelezettségeikre figyelmeztető harcias felszólításoknak. Reményét fejezte ki, hogy Szlovákia, mint az EU soros elnöke, képes lesz az ellentétek feloldására.

 

Juncker megismételte, hogy Brexitet követően baráti alapokra kell helyezni a viszonyt az Egyesült Királysággal. Ismét leszögezte, hogy az egységes piachoz csak úgy kaphat hozzáférést a szigetország, ha teljes mértékben tiszteletben tartja a munkaerő szabad mozgására vonatkozó előírásokat.

"Nem több, hanem néhány területen jobb Európát akarunk" — fejtette ki a bizottsági elnök, aki a munkahelyteremtést és a szociális jogok megerősítését nevezte a legfontosabb feladatoknak. Nem hagyott kétséget afelől, hogy az Európai Bizottság kitart a kiküldött és a helyi munkavállalók egységes bérezését támogató javaslata mellett, jóllehet azt az új tagállamok hevesen ellenzik.

Juncker felszólított az európai értékek védelmére is, mondván: "határozottan ellenezzük a halálbüntetést, és hiszünk a független és hatékony igazságszolgáltatásban".

A bizottsági elnök javasolta, hogy néhány éven belül növeljék kétszerésére az Európai Stratégiai Beruházási Alapot, amely közforrások felhasználásával magánbefektetéseket mozgósít. Közölte, hogy 2020-ig minden városban és településen meg kell teremteni a szélessávú internet hozzáférést. Védelmébe vette a harmadik országokkal kötött szabadkereskedelemi megállapodásokat, és szorgalmazta, hogy az Európai Unió tagállamai mielőbb ratifikálják a párizsi klímavédelmi megállapodást

Az Egyesült Királyság távozásával megnyílik az út a huszonhetek szorosabb katonai együttműködése előtt is, amelyet a szigetország eddig sikeresen megakadályozott. Jean-Claude Juncker szerint az Európai Uniónak egy közös alapot kell teremtenie a hadiipari kutatásokra, valamint létrehoznia egy közös katonai főhadiszállást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.