galéria megtekintése

Tarzan már feni a fogát Putyin ellenségeire

0 komment


Poór Csaba

Több mint hétszázezer embert vártak, de a szervezők szerint egymillióan vettek részt Groznijban azon a pénteki nagygyűlésen, amelyet Ramzan Kadirov csecsen elnök támogatására rendeztek. A mintegy 1,4 milliós oroszországi köztársaságban állítólag azzal biztosították a hatalmas tömeget, hogy az állami alkalmazottaknak és a diákoknak kötelezővé tették a részvételt, a regionális vezetőknek pedig kvótában írták elő, hány embert kell küldeniük a főtérre.

A muszlim többségű észak-kaukázusi köztársaság első emberének – aki rendre Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghűségesebb szövetségeseként tűnik fel – most azt kellett demonstrálnia, hogy a nép kiáll mellette, miután komoly vihart kavart egy kijelentésével. Egy interjúban a nép ellenségének és árulónak minősítette az Oroszországban „rendszeren kívülinek" nevezett, azaz a fennálló hatalmi struktúrát, államirányítást elutasító ellenzék képviselőit. Azt mondta róluk, hogy „aknamunkájukért a lehető legszigorúbban kell elítélni őket". Azzal folytatta, hogy a csecsenföldi pszichiátriai­ klinikákon VIP-részlegeket hoznak létre „Oroszország kártevőinek" – legalábbis azoknak, akik külföldről „mocskolják és rágalmazzák" az országot.

Tüntetés Kadirov mellett. A Kreml óvatos
Tüntetés Kadirov mellett. A Kreml óvatos
KAZBEK VAKHAYEV / MTI/EPA

Persze a címzettek és a csecsen elnök hívei is értették, kiknek szólt az üzenet. De hogy véletlenül se legyen félreértés, egyik közeli munkatársa, Magomed Daudov, a grozniji parlament elnöke nevesítette is a fenyegetést. Kadirov hatalmas termetű kaukázusi juhászkutyája, Tarzan már „feni a fogát". Azaz alig várja, hogy ráronthasson Ilja Jasinra, a PARNASZ ellenzéki szervezet alelnökére, Igor Kaljapin és Lev Ponomarjov emberi jogi aktivistákra vagy Alekszej Venyegyiktovra, a Putyin-rendszerrel kritikus rádióadó, az Eho Moszkvi főszerkesztőjére. A pénteki nagygyűlésen felszólalva kiegészítette a „nemzetárulók" névsorát Alekszej Navalnij ellenzéki vezetővel és a Jukosz olajtársaság külföldön élő egykori első emberével, Mihail Hodorkovszkijjal is.

 

Venyegyiktov annak tulajdonította a támadást, hogy kényelmetlen kérdéseket tettek fel a Borisz Nyemcov elleni 2015. februári gyilkos merényletről. A karizmatikus ellenzéki politikust a Kreml közelében lőtték le, a gyilkossággal a csecsen belügyi erőkhöz köthető személyeket gyanúsítanak. Ellenzéki feltételezés szerint a szálak messzebbre érhetnek, a Nyemcov család ügyvédei Kadirov kihallgatását is kérték – persze eredménytelenül.

A csecsen elnök kijelentéseit azonban élesen bírálták is. Például­ Ella Pamfilova emberi jogi ombudsman, aki szerint az ilyen nyilatkozatok csak rossz szolgálatot tesznek Putyinnak. A szibériai Krasznojarszk önkormányzati képviselője, Konsztantyin Szencsenko egy Facebook-bejegyzésében Oroszország szégyenének nevezte Kadirovot, ám hamarosan – a jelek szerint fenyegetés hatására – kénytelen volt nyilvánosan bocsánatot kérni tőle,

Az interneten elindult a csecsen elnököt az ország szégyenének minősítő hullám, amire egy grozniji miniszterhelyettes ellenkampányt indított, és a világháló közösségi portáljain sorra feltűntek a Kadirovot Oroszország büszkeségének, illetve hazafinak tituláló állásfoglalások.

Az Egységes Oroszország kormánypárt vezetőin kívül művészek is csatlakoztak az akcióhoz, például Fjodor Bondarcsuk filmrendező és az operaénekesből lett popsztár, Nyikolaj Baszkov. Adam Delimhanov, az állami duma egyik csecsen képviselője pedig a Kreml falánál vett fel videót, amelyen több társával Allahu Akbar! felkiáltással tesz hitet Kadirov mellett.

Kadirov kényes és fontos szereplő Putyin belpolitikájában. A negyvenéves klánfőnök sajátos alku révén került Csecsenföld élére. Az 1990-es évek elején még a Moszkva-ellenes lázadók harcosa volt, majd apjával, a csecsen mufti Ahmat Kadirovval együtt átállt Moszkva oldalára. Az idősebb Kadirov a köztársaság elnöke lett, ám 2004-ben merényletben meggyilkolták, és 2007-ben a fia követte az elnöki poszton. A Kreml bőkezű támogatásával stabilitást tudott teremteni, cserébe viszont, úgy tűnik, korlátlan helyi hatalmat kapott. A mostani botrányról a legfelső politikai körökből csak Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő nyilatkozott, de ő sem Kadirovot, hanem az általa támadott ellenzéket bírálta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.