Kettőspont a Katonában

A Katona József Színház és az AEGON Magyarország izgalmas vállalkozása az Eszéki Erzsébet szerkesztette előadás-sorozat. A színház egy-egy jeles produkciójához kapcsolódva, annak mintegy hátteret, a társművészetek körében kontextust teremtve láthatott az érdeklődő néző egy-egy esten mozgóképes előadásrészleteket, jeles zenészek által megszólaltatott muzsikát, elegánsan koreografált táncokat és izgalmas beszélgetéseket.

Az első esten a nagy sikerű, s már Amerikát is megjárt Cigányok – és a cigányok – volt a téma, a másodikon a Bessenyei György réges-régi színművét megszólaltató A filozófus, a harmadikon a Kispolgárok című produkció.

A Gorkij-műhöz kapcsolódó est házigazdája, Fullajtár Andrea elegánsan, könnyedén, sok humorral fűszerezve kalauzolta végig nézőit a színmű s a tágan értelmezett téma kacskaringós ösvényein, olyan alkotótársakkal, mint Pálmai Anna és Ötvös András, s olyan vendégekkel, mint Dés László, Dés András, Grecsó Krisztián és Török Ferenc. A beszélgetéseket, zenei betéteket Horváth Zsófia, Rózsahegyi Orsolya, Grecsó Zoltán és Tókos Attila ihletett táncai fonták keretbe. S miközben belefeledkezhettünk Dés László gyönyörűséges szaxofonszólóiba, Dés András muzsikusi profizmusába, s a megidézett művek gondolatvilágába, valamilyen módon minden közreműködő a nemzedékek együttélését, kapcsolódásait, súrlódásait járta körbe. A laza párbeszédeket csillámló humor, irónia és önirónia tette élvezetessé: jó volt látni, hallgatni a fellépőket s közben elmerengeni az egymást követő generációk tapasztalatain. A Gorkij-korabelieken s a miénken.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.