Damu Roland tangájával csap a pocsolyába a TV2

Minden egész szünetet tartott eltörés közben, mikor az országos kereskedelmi televízió kora esti sztárpárshow-jában, a Mr. & Mrs.-ben elhangzott a kérdés: ki lejt többször erotikus táncot otthon, Damu Roland vagy az ő kedvese.

Titkos látogatás a miniszter nótaestjén

A miniszter jelenléte persze nem változtat azon az örömteli tényen, hogy több száz ember kapott egy ingyen Önök kértéket, anélkül, hogy kérnie kellett volna.

Félszemű a királynő

Duda Éva alkotói pályaindexe tavaly májusban jubileumi mélyponton zárt.

A Da Vinci-kór

Nehéz a magyar kedvére tenni. Itt van mindjárt a Géniusz, az alkimista című új MTV-minisorozat, ehhez képest a múlt hét legnézettebb produkciója az Üdítő – Szilágyi Tibor műsora volt a közszolgálati egyes csatornán.

Él még Bánk?

Közkívánatra műsorváltozással a Bánk bán került színre a Nemzetiben 1848.

 

A fénykor után

Már a könyv címe is kemény kritika. Azt akarja mondani, milyen is az, amikor már nem Amerika vezeti a világot. Arról a jövőről szól, ami már jelen. Pedig ő az új világnak szurkol, nem kívülről olvas be – a Newsweek kolumnistája –, hanem választott hazáját szeretné egy jobb röppályán látni. Egyébként az a tézise, hogy nem Amerika maradt le a globalizáció új hullámáról – a többiek jöttek fel a nyakára, s mivel az USA ezt nem akarja tudomásul venni, ezért vállalkozott e figyelmeztető könyvre. Hosszú listája van a lemaradás tételeinek. Indít az eladósodásból – a hatalmas háztartási, kommunális, vállalati és állami adósság, (több generáció fogja fizetni); aztán itt van a technológiai lemaradás – ld. pl. General Motors elbizakodottságát és az évtizedeken át elhanyagolt fejlesztéseit, az elmulasztott modernizációs lehetőségeket – a Toyota beelőzte –, majd jött a csőd. Ezenkívül itt is működik a hosszú időn át piacvezetők átka: az amerikaiak használtak először rádiótelefont, ma a mobilhasználatot tekintve tizenhatodikok a világlistán, amerikaiak szörföltek először széles sávú interneten, ma Amerika ebben a versenyszámban is csak a középmezőnyben van. Mert aki elsőként lép egy piacra, elbízza magát, úgy érzi, nem kell hajtania. Rosszabb: London mint pénzügyi központ megelőzi New Yorkot, a dollár mint világpénz, veszít vonzerejéből. (Ez utóbbit a Nobel-díjas Joseph Stiglitz rótta fel legutóbb Amerikának…) Zakaria szerint ezek szimbolikus adatok, jelzik a lemaradás mértékét – illetve a konkurensek gyors előretörését. A válság csak láthatóvá tette az eddig is jelenlévő, de nem nyilvánvaló gyengeségeket.

Mindezen túl Zakaria leírásában másképp fest a válság keletkezése is. Amerika jólétét (fogyasztását) vagy tíz éve Kína finanszírozta, ennek lett következménye az olcsó pénz végzete: „a kínai kölcsön lényegében tömeges ösztönzőprogram volt az USA számára: A kamatokat alacsonyan tartotta, ami a lakástulajdonosokat arra bátorította, hogy még több kölcsönt vegyenek fel, a kockázatitőkealapkezelőket arra, hogy fokozzák a tőkeáttételeket, a befektetési bankokat pedig arra, hogy kozmetikázzák a mérlegeket. Az olcsó pénz a pénzügyi innováció, a kölcsönzés és költekezés orgiáját hozta magával”. Az ország elkényelmesedett. Háborúzik – miközben az afgán küldetés bukás előtt áll.

A válság csak nyilvánvalóvá tette az új erőviszonyokat, a versenytársak betörését. Zakariának legelőször az tűnt fel, hogy Kína vagy India nem az IMF-hez, vagy amerikai bankokhoz rohan pénzért, hanem elintézik a hitelezést Ázsiában, egymás között. Mint ahogy megoldják az állítólag egyoldalú exportfüggőséget is – ha már Amerika nem akarja venni a kínai cuccot – boldogulnak a belső piac felfuttatásával vagy ázsiai munkamegosztással. (Kína termelésben, India a szolgáltatásban jó, mondja Zakaria… Kiegészítik egymást…). E milliárdos országok felzárkóztak: ez az új helyzet – ezért rendült meg Amerika vezető pozíciója. Még nagyobb baj – mondja Zakaria –, hogy az amerikai közvélemény nem akar erről a veszélyről tudomást venni. „Amerika nem igazán volt tudatában annak, mi zajlik a világban a határain túl. Az amerikaiak kevés idegen nyelvet beszélnek, csekély tudásuk van más kultúrákról, és nincsenek meggyőződve arról, hogy ezen változtatniuk kellene. Ritkán illeszkednek a globális szabványokhoz, mivel biztosak abban, hogy az a legjobb, ahogyan ők csinálják a dolgokat. … fokozatosan gyanakvóvá válnak a kialakuló új világkorszakkal szemben.”

Azért nem eszik olyan forrón a kását. Egyelőre még majd minden reparálható, a trónfosztók még csak készülődnek. (Az egy főre eső GDP Amerikában harmincezer dollár körül, Kínában 600, Indiában 300 dollárnyi…) Vagyis, ma még csak az van, hogy a mezőnyt vezető futó a nyakán érzi az „üldözők” lihegését. Még nem késő. Katonai szerepe, világelsősége megkérdőjelezhetetlen. Ezen túl Amerikának még két jelentős tartaléka van. Az oktatási rendszer (beleértve a kutatás-fejlesztést) és a bevándorlás. Szemben riválisaival, ahol biflázás a módszer, az amerikaiakat gondolkodni tanítják. Ma a világ tíz legjobb egyeteme közül nyolc Amerikában van. Sok minden zűrös az egyetemeken, látszólag nagy a rendetlenség, de a lényeg csak-csak kiderült: a gondolkozni tanítás óriási lépéselőnyt kölcsönöz Amerikának. Ennek igazi előnye a kutatás-fejlesztésben csapódik le: a „még-nem-látott dolgok” kitalálásában, azaz invencióban, amitől Amerika máig verhetetlen. Ázsiai riválisai inkább másolnak, utánoznak, tömeggyártásban érvényesítik a „kitalált újításokat.

A másik egérút: a bevándorlás. A fejlett országokat leginkább az elöregedés fenyegeti: csökken a születésszám, Japánban pl. majdnem leállt a társadalom demográfiai megújulása, s vele a jövőre nyitottság elszántsága is. Amerikát ettől a veszélytől a mexikói, ázsiai és egyéb bevándorlók védik meg: gazdag gyermekáldással biztosítják, hogy még sokáig fiatal maradjon a társadalom. Európa is szeretné másolni ezt a modellt, de itt nem is olyan egyszerű a demográfiai frissítés. Az eddigi hullámokban érkezők (Németországban törökök, Franciaországban: észak-afrikaiak) kulturálisvallási beilleszkedése nem sikerült, a terrorizmussal beindult a muszlimoktól való félelem és vele a jobboldali pártok markáns előretörése.

Miközben Európában is az a helyzet, hogy a munkanélküliség mellett – bizonyos szakmákban – munkaerőhiánnyal küzdenek. Sajátos csapdahelyzet alakul ki, és nemigen tudják, hogyan tovább e nehéz terepen. Amerika viszont e téren is jó pozícióban kezdte a XXI. századot.

A posztamerikai világ képe mégis félelmetes is: a sokpólusú világban ki lesz az osztályfőnök, a rendcsináló? Pár éve Gombár Csabáék kísérleteztek egy „birodalomnélküli” világ pró és kontra érveivel. (Gombár Csaba – szerk: Nem élhetek birodalom nélkül, 2002.) Tanulmányaikból az derült ki, hogy a világ nem megy „osztályfőnök” (birodalmi fegyelmező hatalom) nélkül: hol ez, hol az az ország, csoport, irányzat szalad meg, robbantgat, lövi a szomszédját, fenyegeti a világot – kell az erős rendfenntartó. Annak idején, mikor ezt az elemzést olvastam, nem rajongtam érte. Most viszont Zakaria diagnózisán hökkenek meg. Pedig ez a prognózis nem is pesszimista. Azt mondja, hogy az egypólusú, Amerika-centrikus világ helyett, többpólusú rendszer felé tart a világ, ahol a nagyoknak össze kellene fogniuk. Pontosabban a legjobb megoldás az lenne, ha a két nagy – Amerika és Kína – összefogna, és együtt vezényelné a Föld egyre kuszább ügyintézéseit. Együtt, aminek modelljét – fura módon – az indiai filmgyártásból veszi. Ahogy Bollywood meg tudta oldani, hogy az indiai tömegfilmgyártás egybeolvassza a szubkontinens helyi kultúráját az amerikai óriás tapasztalatával – úgy képzelné el a két óriáshatalom egymásba illeszkedését. A könyv radikális Amerika-kritikája végül ebbe az utópisztikus megoldásba torkollik. Amiből valamennyi meg is fog valósulni, de egészében valószínű csak álom marad. Kár. Habár, ha meggondolom, milyen is lenne az a kínai–amerikai egyesült világrend – megborzongok.

Milyen világot szeretnél erre a Földre? Egy másik földgolyót, mondanám az egykori vicc poénjával.

(Demos Könyvek/Gondolat Kiadó)

* Fordította: Szigeti Judit Eszter. Demos Könyvek. Gondolat Kiadó, 2009. 300 old.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.