A horvát sajtó bírálja az EU-csatlakozási tárgyalások elhalasztását

A horvát sajtó csütörtökön elítélte az Európai Uniónak a csatlakozási tárgyalások elhalasztására vonatkozó előző napi döntését, míg a horvát vezetők azt hangsúlyozták, hogy a fő cél továbbra is az európai integráció.

A Vecernji List című független napilap első oldalán az EU zászlaja látható, alatta a következő felirat: "Hága gátolta Horvátországot". A lap ezzel Carla Del Pontének, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészének a kedvező döntést ellenző nyomásgyakorlására utal. A cikkíró szerint "a Horvátországnak mondott 'nem' vereséget jelent az EU számára".

Egy másik független lap, a Novi List szerint Ivo Sanader horvát kormányfőt Carla Del Ponte vaskézzel ellenőrzi. A lap vezércikkírója keserű hangon ironizál országa jövőjéről: "Ha nem akarnak bennünket ebben az Európában, amelyet őseink védelmeztek az ottomán invázió ellen, nem tesz semmit. Csatlakozunk az el nem kötelezettek mozgalmához, Etiópiába megyünk, ahol a királynő nem a hideg Carla Del Ponte, hanem Bob Marley reggae-jének forró szelleme".
A népszerű Feral Tribune hetilap címlapján EU-tanázia szalagcímmel Kolinda Grabar Kitarovicról készült fotomontázst közöl, amely a külügyminisztert kórházi ágyon ábrázolja, homlokán jeges tömlővel.

Rádiókommentátorok szerint semmi sem akadályozhatja meg, hogy a horvátok közelebb kerüljenek az EU-hoz, szeizmológiai kutatások szerint ugyanis Horvátország évente 1,5 centimétert csúszik északnyugat felé.

A horvát politikusok nem dramatizálták túl az EU-döntést, hangoztatva, hogy Horvátország fő célja továbbra is az európai integráció.

"Nem sírdogálni kell, hanem teljesíteni a megkövetelt feltételeket" - jelentette ki Stipe Mesic elnök. - "Várható volt, hogy az EU nem akar megosztott lenni ebben a kérdésben, tekintettel arra, hogy a külügyminiszterek között nem volt egyetértés" - tette hozzá.

"Ez nem kudarc, hanem egy rövid megálló az EU felé tartó menetelésünkben" - fogalmazott Ivo Sanader a közszolgálati televízióban Brüsszelből való hazatérése után. A konzervatív kormányfő hangsúlyozta: országa erősíteni fogja a párbeszédet az EU-val és Nemzetközi Törvényszékkel, s azokkal az országokkal, amelyek úgy ítélik meg, hogy Horvátország nem működik együtt teljes egészében a hágai törvényszékkel.

Ivica Racan volt kormányfő, a baloldali parlamenti ellenzék vezére szerint "nincs szó a Sanader-kormány kudarcáról, amely bizonyos haladást már elért az európai intézkedésekben".

"Az EU által Horvátországnak adott pofon nem jelenti a világ végét - vélte Neven Santic politikai elemző, aki szerint ennek még kedvező hatása is lesz, ha a horvát politikai elit megérti, hogy az európai kapu kulcsa a saját kezében van. Sem a sajtó, sem a politikusok, sem az elemzők nem bocsátkoztak állásfoglalásokba azzal kapcsolatban, hogyan lehetne megoldani a csatlakozási tárgyalások útjában álló Gotovina-ügyet.

Az Európai Unió amiatt döntött úgy, hogy elhalasztja a csatlakozási tárgyalások megkezdését, mivel Zágráb nem képes letartóztatni és kiadni a hágai törvényszéknek Ante Gotovina tábornokot, akit a szerb-horvát háború (1991-1995) idején elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítanak. A horvát hatóságok közlésük szerint nem tudnak a tábornok hollétéről.

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a horvátok kevesebb mint 50 százaléka támogatja Horvátország EU-csatlakozását a 2004. elejei 75 százalék helyett.

(MTI/AFP/AP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.