Felhívás parlagfű irtására, nem a Rácfürdő tervére

Ismét a parlagfű elleni szervezett védekezésre szólít fel a fővárosi önkormányzat. A főpolgármesteri kabinet tegnapi ülésén a város vezetői a Pest megyei Közgyűlést is intézkedéssorozatra kérték fel. Nem fogadta el a városvezetés a Rácfürdő felújításáról és egy új gyógyszálló építéséről szóló előterjesztést.

A kabinet elé került beszámoló szerint Budapesten viszonylagosan visszaszorulóban van a parlagfű, illetőleg a növekedés üteme megállt, míg az ország területén 10 százalék feletti értékkel nőtt a parlagfüves területek nagysága. A fővárosi önkormányzat folytatva az 1995-ben indított parlagfű elleni programot, idén is felhívással fordul a polgárokhoz, hogy kapcsolódjanak be az akcióba, s irtsák lakóhelyükön a gyomokat.

A kabinet által támogatott rövid- és középtávú környezetvédelmi program tervezetét a közgyűlés elé terjesztés előtt véleményezésre még egyszer megküldték a környezetvédő szervezeteknek. Így az anyag várhatóan csak áprilisban kerül Budapest parlamentje elé. A dokumentum szerint a főváros a következő hét évben 230 milliárd forintot szán környezetvédelemre, amelyben 147 milliárddal szerepel a Dunába engedett szennyvizek százszázalékos biológiai tisztításának megoldása, 24 milliárddal a rákospalotai füstgázmosó korszerűsítése, 33,5 milliárddal a belvárosi utak átmenő forgalmának csökkentése, s szintén jelentős összeget, több mint 25 milliárdot fordítanának környezetvédelmi tájékoztatásra és oktatásra.

Nem fogadta el a városvezetés a Rácfürdő felújításáról és egy új gyógyszálló építéséről szóló előterjesztést. A döntést meghatározatlan időre azért halasztották el - tudtuk meg -, mert az alapkérdéseket nem sikerült tisztázniuk. Többek között azt, hogy a beruházást vezénylő társaság hitelfelvételének mi legyen majd a fedezete. Ezen túl az érintett terület sincs telekkönyvileg rendezve.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.