Tanácsadó céget alapított Kákosy Csaba

Júliusban tanácsadó céget alapított Kákosy Csaba - derül ki a cégbírósági adatokból. A társaság elnevezése és tevékenységi köre elütni látszik a májusban távozott liberális gazdasági miniszter eddigi szakmai múltjától. Az ügy kapcsán a vállalkozóvá lett politikust szabadsága miatt egyelőre nem értük el.

Reservoir Strategies néven tanácsadó céget alapított Kákosy Csaba volt gazdasági miniszter - tudtuk meg. A tárcát mindössze öt hónapig irányító politikus az őt delegáló SZDSZ ellenzékbe vonulása miatt mondott le májusban. Ezt követően júliusban már kezdeményezte is a négymillió forint jegyzett tőkéjű társaság bejegyeztetését, amelynek ő a 100 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője is. A cég tevékenysége szerint üzletviteli, vezetési tanácsadással, üzletvezetéssel és PR-kommunikációval foglalkozik. A társaság most védi le magának a reservoir.hu webcímet, amely regisztrációs lapján kapcsolattartó személyként Morgan-Alföldi Alizt tüntetik fel. Kákosy telefonján kolléganője - akivel a minisztériumban is együtt dolgozott - lapunkkal azt közölte, az ügyvezető szabadságon van, így nem elérhető.

A társaság elnevezése közművek iránti érdeklődést sejtet, amennyiben a "reservoir" szóval általában a víz- vagy gáztározókat illetik. Igaz, az bármiféle gyűjtőhelyre is utalhat. Ez aligha következik Kákosy szakmai múltjából. Életrajza szerint politikai pályáját megelőzően, végzettségéhez híven jogi munkakörökben tevékenykedett, például az Európai Központi Bank vagy a Magyar Nemzeti Bank kötelékében. A politikába 2004-től vágott bele, amikor a liberális irányítású gazdasági tárcánál Kóka János miniszter kabinetfőnöke lett. 2007 decemberében az időközben az SZDSZ elnöki székét elfoglaló Kóka János őt bízta meg a miniszteri teendők folytatásával.

Az adatok alapján Kákosy korábban visszafogott üzleti tevékenységet folytatott. Igaz, egykori társaságában, az Omega 99 Ingatlanforgalmazó Kft.-ben, cégtársai olyan neves üzletemberek voltak, mint Futó Péter vagy Nyíri Viktor. (A cégadatok szerint testvére, Kákosy Zsolt viszont a magánbefektetőként ismert Wallis-csoport számos cégében feltűnik.) Kákosy számos cégtisztséget töltött be minisztériumi feladataihoz kapcsolódóan, amelyekről viszont már lemondott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.