Instant könyv kávéval

Megerősítheti a könyv és a hagyományos kereskedés pozícióját a virtuális hozzáféréssel szemben az a digitális gyorsnyomtató berendezés, amely a közelmúltban lépett működésbe brit könyvesboltokban. Elsősorban a kis példányszámú művek kiadóinak és vevőinek segít. Már nálunk is előfordul.

A vásárló bemegy a könyvesboltba, kér egy művet, leül a kávézóban, és mire megitta a kávéját, kézbe veheti a frissen készült könyvét, amely olyan, mint egy hagyományos, nyomdából kikerült példány. Holott a boltban levő digitális nyomtató-, kötő- és ragasztógépen állították elő, mindössze hét (!) perc alatt, lemezen tárolt tartalom alapján.

Stílusosan Espresso Book Machine-nek hívják ezt a mindössze 2-3 négyzetméteren elférő berendezést, amelyet először Amerikában alkalmaztak, de júniustól a főként tudományos és felsőoktatási kiadványokat megjelentető brit Blackwell kiadó könyvesbolti hálózatában is üzembe helyeztek. Az eseményről a The Independent című lap online kiadása adott hírt, majd a berendezés képét - a YouTube-ról - a hazai
Litera.hu is bemutatta. Az érintett szakemberek szerint fantasztikus lehetőségről van szó, amellyel megnő a könyvesboltok választéka anélkül, hogy erőn fölül kellene készletezniük. További előny, hogy az új berendezéssel fölszerelt boltok bátran fölvehetik a versenyt az online kereskedéssel vagy a világhálós letöltéssel.

- Ami valójában új ebben, az a berendezés hálózatszerű alkalmazása - fűzi hozzá a hírhez Bácskai István, a Gondolat Kiadó vezetője. Gyorsnyomtatóval összekapcsolt könyvkötő- és ragasztóberendezést már jó ideje alkalmaznak (nálunk is). Jóllehet, a hírben szereplő gép új fejlesztés, amelynek van egy olyan változata Amerikában, amely már három perc alatt készít könyvet. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése igazgatója, Zentai Péter László évekkel ezelőtt látott hasonlót a frankfurti könyvvásáron. Ő az előnyök mellett a veszélyekre is fölhívja a figyelmet. Magyarországon és különösen a kis nyelveket beszélő országokban elsősorban a tudományos és szakkönyvkiadás hanyatló helyzetén segíthet, hiszen nem kell drága nyomdai eljárással előállítani olyan könyveket, amelyek iránt csak szűkebb körben van érdeklődés. Az "instant könyv" ugyanakkor nem sokkal olcsóbb nyomdai változatánál, mert a szerzői és kiadói munkát, továbbá a kombinált nyomtató díját meg kell fizetnie a vevőnek. Információink szerint az egyébként is magas árakkal dolgozó brit könyvpiacon 60-80 fontba (20-25 ezer forintba) is belekerülhet egy-egy "kávékönyv".

Zentai lehetőséget lát arra is, hogy ezzel a megoldással lerövidüljön az út a szerző és az olvasó között, a kiadói feladatok - lektorálás, szerkesztés, tervezés, jogok megszerzése - kiiktatását azonban nem tartaná jónak. Bácskai István elképzelhetőnek véli, hogy több kiadó öszszefogásával működtethető nálunk ez a berendezés, és hasznos lehet egyetemi központokban is. Nálunk a Pytheas Kiadó alkalmazza már az eljárást, de azt a tulajdonságát használja ki, hogy kiválóan készíthető vele másolat régi könyvekről. Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai között is szerepel könyvek gyorsnyomtatása - néhány óra alatt -, ha a jogdíjproblémákat sikerül megoldani - tudtuk meg Monok István főigazgatótól. Egy átlagos méretű, boltokban már nem hozzáférhető könyv 4000-5000 forintért rendelhető meg náluk. Az OSZK mintegy húszezer darabos digitális könyvgyűjteménye a világhálón is elérhető.

Gyorskönyv: pár perc és pár ezer forint
Gyorskönyv: pár perc és pár ezer forint
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.