Tojásdobálás: záporozó bírálatok

Több szervezet felháborítónak tartja, hogy a bíróság szerint a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A Pesti Központi Kerületi Bíróság elnökhelyettese szerint viszont a bíróság ilyet nem is mondott. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet ennek ellenére is feljelentést tesz ismeretlenek ellen: szerintük bűncselekmény a tojásdobálás.

Bárándy Gergely jogegységi döntést kér

Jogegységi döntést kér a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének és a büntetőkollégium vezetőjének írott tegnapi levelében a tojásdobálás ügyében hozott megszüntető határozat miatt Bárándy Gergely szocialista politikus. Álláspontja szerint ez a döntés ellentétes a Btk. kommentárjában foglaltakkal és az eddig kialakult bírói gyakorlattal is. A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint élelmiszerrel dobálni nem minősül bűncselekménynek. Ezzel szemben a kommentár kimondja: tettleges becsületsértésnek minősül az "olyan becsületcsorbító cselekmény, amely a sértett testének célzatos érintésében vagy bántalmazásában nyilvánul meg anélkül, hogy testi sértést eredményezne". Az eddigi bírói gyakorlat szerint e körbe tartozott a pofon vagy rúgás, de még a köpködés is. A tojásdobálás legalább ennyire alkalmas eszköz mások megsértésére. A bíróság mostani döntése ráadásul azért is aggályos, mert a melegfelvonulás résztvevői nem tekinthetők olyan politikai közszereplőknek, akiknek a véleménynyilvánítás esetleg durvább formáit is tűrniük kell. Bárándy szerint "a közéletben és az emberek mindennapi életében sajnos egyre nagyobb jelentőséggel bír e kérdés megítélése", ezért kéri a jogegységi döntést. (L. K.)

Kedd este a Magyar Helsinki Bizottság, szerdán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet, ügyvédek és büntetőjogászok egyaránt felháborítónak tartották, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) kedden azzal mentett fel négy hétvégi tojásdobálót a garázdaság vádja alól, hogy a véleménynyilvánítás szabadságába belefér a tojásdobálás.

- A bíróság ezt nem mondta - jelentette ki szerdán a Népszabadság érdeklődésére Bánhidi Istvánné, a PKKB elnökhelyettese. - A bírói indoklásban az hangzott el, hogy az elmúlt időszakban több olyan rendőrségi és ügyészségi állásfoglalás kapott nyilvánosságot, melyek szerint "a tojással való megdobálás a testi épségre veszélytelen, továbbá, hogy az ilyen magatartás nem tekinthető kihívóan közösségellenesnek, mert az belefér a véleménynyilvánítás szabadságába".

Bánhidi Istvánné szerint ilyen félmondatot kapott föl a média. A bíróság tudniillik - mutatott rá - nem azért mentette fel az érintetteket, mert tettük belefért volna a véleménynyilvánítás szabadságába. Azért mentette fel őket, mert a Demszky Gábor 2007. március 15-i, majd a Microsoft vezérigazgatójának ez év május 19-i tojással dobálása után - előbbi esetben az ügyészség, az utóbbi alkalommal a BRFK részéről - olyan határozatok és nyilatkozatok láttak napvilágot, amelyek szerint azért nem indult eljárás (vagy ha indult, ezért szüntették meg), mert az elkövetők nem lépték túl a véleménynyilvánítás szabadságát.

- A felmentettek e nyilatkozatok és határozatok nyomán okkal hihették, hogy ők is szabadon dobálhatnak tojást, azaz tévedésben voltak, ami felelősséget kizáró ok - magyarázta a PKKB elnökhelyettese.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke így is felháborítónak tartja a döntést. Szerinte a bíróságnak észlelnie kellett volna, hogy a melegfelvonuláson számos súlyos bűncselekményt követtek el. - Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen nevetséges védekezés - "azt hittem, szabad tojást dobálni" - felmentő ítéletet alapozhat meg - jelentette ki.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a részletek ismerete nélkül nem kívánt véleményt mondani, bár álláspontja szerint a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába. Arról, hogy az elkövetők tévedésben voltak, az ügyvéd csak annyit mondott: ügyes megoldás.

Tölgyessy Péter a menekülő jogalkalmazókról

"A kezdetek tehetetlensége, majd megengedhetetlen durvasága után a magyar rendőrség lassanként megtanulja az utcai rendteremtés arányos módszereit. Viszont a többi jogalkalmazó, a vádhatóság és a büntetőbíróságok jobbára továbbra is szabályosan menekülnek a felelősségvállalástól. A kettéhasadt közélet kiélezett vitái közepette igyekeznek joghézagra hivatkozni, vagy a lehető legenyhébb szankciót megkeresni. A magyar jogásztársadalom jó része abban nőtt fel, hogy a "felsőbbség" világosan közli vele, a konkrét esetben mi a teendő. Most, hogy nincsen egyetlen felsőbbség, egyszerűbb a felelősséghárítás. Jogalkalmazóink futószalagszerűen dönteni tudnak a tolvajok, a betörők cselekményeiről, de ha valami új tényállással találkoznak, a gyakran tekintélyes jogászoktól védett vádlottakkal szemben sokszor tehetetlennek bizonyulnak." (...)
"Szerintem, ha zárt körben valakit arcul dobnak tortával vagy tojással, az becsületsértés, amikor csak a sértett indítványára indulhat eljárás. Ám a nyilvános, kihívóan közösségellenes, a köznyugalmat durván megsértő tömeges tojásdobálás már garázdaság."
(Részletek a Hírszerző internetes hírportál Tölgyessy Péter alkotmányjogásszal készített interjújából.)

Dénes Tamás ugyanakkor úgy vélte: a bíróságnak először is nem lett volna szabad elfogadnia ezt a "gyermeteg" védekezést, másodszor pedig meg kellett volna állapítania, hogy a szombati demonstráción azonosított és még ismeretlen tettesek bűncselekmények sorát követték el a felvonulók ellen.

- A TASZ több munkatársával szolidaritásból kimentünk az Andrássy útra - mondta Dénes. - Nem vagyok ijedős, de voltak olyan pillanatok, amikor féltem. A Liszt Ferenc téren csak a rendőrök lélekjelenlétén és határozott fellépésén múlt, hogy az ellenséges tömeg nem rohanta le a felvonulókat.

A TASZ álláspontja szerint a szombati demonstráció megzavarói elkövették "az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése", valamint - mindazok, akik erőszakra uszítottak a melegek ellen - a "közösség elleni izgatás" bűncselekményt. A TASZ napokon belül több feljelentést tesz a fenti törvénysértések miatt.

A rendőrség még keresi a rendzavarókat, a tojásdobálókat és garázdákat. Még nem készült el a szakértői jelentés arról, hogy néhány tüntető pontosan milyen anyagot töltött egy, az eddigi hírek szerint illegálisan birtokba vett házban több tucat tojásba. Amennyiben a szakértői vizsgálat azt állapítaná meg, hogy a preparált tojásokba egészségre ártalmas anyag került, az a gyanúsítottak tettének büntetőjogi minősítését is megváltoztathatja, de az egyik fő szervező körlevele szerint egy élelmiszer-adalékanyagról, vajsavról van szó, amely nem ártalmas, csak büdös. Kérdés lehet viszont, hogy tojásnak nevezhető-e a preparált tojás?

Demszky Gábor március 15-i közönségének egy része. Egyelőre a dobálók vannak nyerésben
Demszky Gábor március 15-i közönségének egy része. Egyelőre a dobálók vannak nyerésben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.