"Nem Törökország veszített, hanem a futball"

A török lapok a vereség ellenére egyöntetűen dícsérik a labdarúgó-válogatott helytállását, és győztesnek kiáltják ki Fatih Terim együttesét, amely 3-2-re alulmaradt a németek ellen az Európa-bajnokság szerdai elődöntőjében.

- Ne legyetek szomorúak - mi nyertünk! - szögezi le a Hürriyet, amely szerint a csapat büszke lehet magára. A cikkíró úgy véli: a válogatott a sok hiányzó ellenére csodálatosan játszott és sarokba szorította a németeket. A Sabah a Szívek bajnokának nevezi az együttest. "Megmutattuk, hogy miénk az Európa-bajnokság legjobb csapata" - írja az újság, amely szintén felemlegeti, hogy sérülések és eltiltások miatt kilenc játékos nem léphetett pályára az elődöntőben. - Nem Törökország veszített, hanem a futball - vélekedik a Sabah. A Cumhuriyet szerint sem nevezhető vereségnek az elődöntő elvesztése. - Nagyon közel voltunk a fináléhoz, de a négy közé jutás is igazi siker - olvasható a lapban.

Noha a török válogatott vereséget szenvedett Németországtól a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében, Isztambul belvárosa mégis zászlókat lobogtató és az ország nevét skandáló szurkolóktól volt hangos egész éjszaka.
Helyszíni beszámolók szerint a meccs előtt és alatt ünnepi hangulat és felfokozott várakozás uralkodott a legnagyobb török városban, ahol drukkerek ezrei nézték nyilvános kivetítőkön vagy különböző vendéglátó egységekben a meccset. A kudarc után sem csapott át csalódottságba a hangulat, mivel a fanatikusok sokkal inkább büszkeséget éreztek az újabb drámai végjátékot produkáló összecsapást követően, még akkor is, ha ezúttal nem Fatih Terim gárdájának kedvezett a szerencse.

- Saját fegyverünkkel vertek meg minket - mondta egy 24 éves pincér arra utalva, hogy ezúttal Lahm 90. percben szerzett találata a kiesést jelentette a törököknek, míg a korábbi három mérkőzésükön ők szereztek az utolsó pillanatokban mérkőzést és továbbjutást eldöntő gólokat.

- Törvényszerű, hogy Németország győz futballban - summázta röviden véleményét egy 21 éves egyetemi hallgató. "A németek a fegyelmezettségükről ismertek, a brazilok a technikai tudásukról, mostantól pedig mi, törökök a küzdeni tudásunkról leszünk azok."Philipp Lahm saját bevallása szerint pályafutása eddigi legfontosabb gólját szerezte, amikor a 90. percben betalált a Törökország elleni elődöntőben, s ezzel a német válogatottat a labdarúgó Európa-bajnokság fináléjába juttatta.

- Riválisunk az utolsó percekben egyenlített 2-2-re, s ezek után a rendes játékidő végén győztes gólt szerzek, ez egészen fantasztikus érzés, ráadásul mindez az Eb elődöntőjében történt... Kétség sem férhet hozzá, hogy életem legfontosabb gólja volt. Nem is tudom elmondani, mik futottak át az agyamon, túl sok emocionális hatás ért akkor - mondta a 24 éves védő, akit a meccs emberének választottak, bár ő erre csak annyit mondott, hogy teljesítménye összességében rendben volt, de korábban szerinte jobban megérdemelte volna ezt az elismerést.

Lahm beszélt a törökök egyenlítéséről is, amikor éppen hibázott, hiszen Sabri őt megkerülve tört be a büntetőterületre, ahonnan végül könnyedén guríthatott a gólszerző Semihhez. - Elveszthetsz egy csatát a meccsen, mint én a török gólnál, de soha nem veszítheted el a hitedet önmagadban, a képességeidben és a csapatodban. Ezért sikerülhetett pár perccel később gólt lőnöm - mondta Lahm. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.