Bazsalikomos káposzta reneszánsz módra

Reneszánsz lakomákon falatozás, féltett corvinák megcsodálása, egykorvolt ünnepségek hangulatának felidézése is szerepel az éjszakai kavalkádban. Vidék és főváros egyaránt megemlékezik ezen az estén az évszázadokkal ezelőtti időkről - elvégre idén ünnepeljük a reneszánsz évét.

Mit kínál mondjuk a Budapesti Történeti Múzeum? Udvari táncmulatságot, éjszakai borozást lantmuzsikával, fáklyák fényénél, interaktív játékot felnőtt látogatók közreműködésével, korhű ruhákban. Az ELTE Egyetemi Könyvtárában kódexmásoló tudásukat próbálhatják ki a gyermekek, közben a Szentivánéji álmot idéző kórusművek csendülnek fel. Ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak a betérők a magyarországi reneszánsz időszakáról.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvara és a Kapisztrán tér egy éjszakára reneszánsz katonai táborrá alakul, amelynek során bepillanthatnak a látogatók a korabeli lovagi élet mindennapjaiba, élményekben gazdag, felfedező sétát tehetnek ebben a pompás környezetben. Ennek keretében korabeli harcászati bemutató, csatajelenetek, közelharc bemutató szerepel a programban. Testközelből ismerhetik meg a XIV-XV. századi vágó-, szúró- és lőfegyvereket. Nem hiányozhat a vigasság sem, mely minden katonai tábor sajátja! Lesz itt reneszánsz zene, tánc- és divattörténeti bemutató, kézműves-foglalkozás és mesterségek bemutatója.

Az Iparművészeti Múzeumban igazán színes műsort sikerült öszszeállítani. Néhány példa: a reneszánsz kor gondolatiságát megidéző fotóvetítés a múzeum lépcsőházaiban, a reneszánsz kortárs értelmezésére épülő öltözékek és kiegészítők tárlata a Beatrix hozománya című kiállítás előterében, regösök, igricek és énekmondók históriái és bordalai Beatrix és Mátyás lakodalmán. Újabb tetszetős program: Beatrix királyné féltett kincsei - majolikák Mátyás udvarából. A múzeum könyvtára ezen a napon este 10-ig tart nyitva, és elsősorban a reneszánszhoz kapcsolódó, XV-XVI. századi viseleteket, enteriőröket, és a reneszánsz stílus tárgykultúráját bemutató könyvekkel, mintalapokkal várja látogatóit.

A Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum a reneszánsz konyha rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, akik megkóstolhatják az első magyar recept alapján készült Magyar tortát. Megismerkedhetnek az őzhússal készült bazsalikomos babos káposztával, az édesszájúakat pedig marcipán köntösben tálalt aszalt szilvás, mandulás fügesütemény várja. A szórakozásról reneszánsz udvari zenészek és táncosok gondoskodnak. A közönség közreműködésével sárkánnyal harcoló lovag története elevenedik meg. Mátyás királlyal pedig kutyavásáron vehetünk részt, és reneszánsz táncokat is tanulhatunk.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum - Reneszánsz bor, reneszánsz élet, tüzes Szent Iván-éj címmel izgalmas, különleges, fergeteges délutáni és éjszakai programokkal vár minden korosztályt, a nagyon kicsiket, a kicsiket, a nagyokat és a nagyon nagyokat egyaránt. Az Országos Széchényi Könyvtár is kitesz magáért. Előadás tartanak Mátyás király kódexeiről, Vitéz Jánosról és a humanizmus kezdeteiről Magyarországon. Számos érdekességet tudhatunk meg a reneszánsz térképészetről és csillagászatról, a reneszánsz könyvtárak világáról.

Százhalombattán reneszánsz bál lesz a Matrica Múzeumban, ahol a Mathias Rex Együttes a XV-XVIII. századból fennmaradt táncokat mutat be. A közönség megismerkedhet a századok jellegzetes táncaival, azokon keresztül képet kap a kor emberének jelleméről, viselkedéséről. A bemutatót közös tánc, majd reneszánsz vacsora zárja. A szegedi Móra Ferenc Múzeum szenzációja a Vasari-táblakép lesz, amelyet először tekinthet meg a nagyközönség.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban Mátyás és a gótika címmel kiállítás nyílik, amely Mátyás fehérvári építkezéseinek régészeti anyagát mutatja be. Ezt követi a Hunyadiak emlékezete a folklórban. A Cantata Danubiana Együttes népzenei koncertje a Díszudvaron lesz. Itt is tartanak reneszánsz ételkóstolót, illetve beszélnek a Mátyás kori étkezési szokásokról. Reneszánsz jelmezes táncbemutató és illemtanóra is kihagyhatatlan programnak tűnik.

Kép és hang a Múzeumok Éjszakáján

A Bajor Gizi Színészmúzeumban este tízkor a hanggyűjtemény restaurált darabjaiból hallhatunk kabaré-kuplé-operett-válogatást.

A Centrális Galériában az 1968-as diáklázadásokra emlékeznek filmvetítéssel.

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban este tízkor a világ legjobb fretless gitárosa, Edward Powell lép föl.

A Kortárs Építészeti Központban este tíztől szobadiszkót rendeznek: ahány szoba, annyi DJ.

A Magyar Nemzeti Múzeumban tartják meg az első nemzetközi csembalófesztivált.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az időjárás-előrejelzés történetéről vetít izgalmas kisfilmeket.

A Pesterzsébeti Múzeum Pesterzsébet és Soroksár a Magyar Filmhíradóban címmel készített összeállítást.

A gyerekek még a kódexmásolást is kipróbálhatják
A gyerekek még a kódexmásolást is kipróbálhatják
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.