Tojásos ellentüntetéssel készül a szélsőjobb a vasárnapi Kendernapra

Elegünk van abból, hogy a kender a maffiát és a terrorizmust pénzeli, amikor kórházakat és iskolákat is építhetne, ha adózna - mondta lapunknak a Kendermag Egyesület képviselője. Az egyesület vasárnap kenderfelszabadító tüntetést tart. A szélsőjobb meg tojásdobálóst.

Adóztassák meg a marihuánát! - ezzel a követeléssel hirdette meg idei "kenderfelszabadító" tüntetését a Kendermag Egyesület. Az új üzenethez új helyszínt is választottak a szervezők: a Pénzügyminisztérium épülete előtt tartják a tüntetést vasárnap délután négy órakor, ahol az egyesület aktivistái egy jelképes, 60 milliárd forintos bankót adnak át, mielőtt a Parlament épületéhez vonulnának.

- Becsléseink szerint évente ekkora összeggel gazdagodhatna az ország költségvetése, ha a cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan, a jelenleg illegális marihuánát is megadóztatnák - véli Juhász Péter szervező.

Alacsony plázaküszöb

Minél gyakrabban jár valaki bevásárlóközpontba, annál valószínűbb, hogy valamilyen tiltott szert vagy alkoholt fogyaszt, illetve dohányzik - éppen ezért a plázákra koncentrálnak azok a szenvedélybetegekkel foglalkozó elismert szakemberek, akik az "Alternatíva" Alapítvány és a Kompánia Alapítvány gondozásában indítottak megelőzési programot a Csepel Plázában. A hátrányokkal küzdő iskoláskorú gyermekek és családjaik számára létrehozott, oktatási rendszeren kívüli projektet május 30-án mutatják be a bevásárlóközpontban, az eseményre meghívták Szűcs Erika szociális minisztert is. Könnyen elérhető, anonim prevenciós szolgáltatásokról van szó - az egészségfejlesztéstől a konfliktuskezelésen át a pszichológiai segítségnyújtásig. Korábban hasonló kezdeményezést indítottak a Pécs Plázában, valamint a Pólus Centerben - utóbbit forráshiány miatt be kellett zárni.

A Kendermag Egyesület álláspontja szerint az állam nem azzal védi a polgárok egészségét, ha bünteti a fogyasztókat, hanem azzal, ha törvényesen szabályozza a termesztést, a forgalmazást és a fogyasztást, az adót pedig fogyasztóvédelemre, prevencióra és kezelésre fordítja. Példaként hozzák fel a dohánytermékekre kivetett adókat, a cigarettareklámok tilalmát és a fogyasztási helyek korlátozását, mondván: úgy szorították vissza a fogyasztást, hogy közben nem tiltották be a dohányt.

"A fűtilalom ellenére egyre többen szívnak cannabist, amelyet bizonytalan minőségben bűnszervezetek árusítanak, és tetemes adómentes jövedelemre tesznek szert ezáltal. A tilalom az alkohol esetében sem működött, és most is több kárt okoz, mint amennyit megelőz" - olvasható a szervezők közleményében. Juhász Péter elmondta, elképzelésük szerint az állam által ellenőrzött módon vásárolhatnának füvet a (nagykorú) fogyasztók, kijelölt árusítóhelyeken - miként a holland coffee-shopokban. - Elegünk van abból, hogy a kender a maffiát és a terrorizmust pénzeli, amikor kórházakat és iskolákat is építhetne, ha adózna - nyilatkozta lapunknak Juhász Péter, aki szerint ezáltal munkahelyeket teremthetnének, de még az ingatlanpiac, sőt a turizmus is profitálhatna a zárjegyes spangli árusításából.

Magyarországon a felmérések szerint minden tizedik állampolgár, illetve minden második fiatal legalább egyszer szívott már füves cigarettát; egy átlagos hétvégén pedig úgy 350 ezer ember használ valamilyen tudatmódosító szert.

A tudatmódosítás a célja a Kendermagnak is, eddigi (néhány ezres) tüntetéseik azonban nem vezettek eredményre, legalábbis a döntéshozókat nem sikerült meggyőzniük: a drogszigor enyhült, a fűfogyasztás dekriminalizálását - eddigi fő követelésüket - pedig a parlamenti pártok közül egyedül az SZDSZ vállalta fel.

A liberális párt Új Generációja képviselteti magát az idei demonstráción is, miként várhatóan a szélsőjobb is - előbbiek szórólapokkal, utóbbiak pedig tojással készülnek. Az elmúlt évek "hagyományaihoz" híven ismét toboroznak ugyanis ellendemonstrálókat szélsőjobboldali honlapokon; információnk szerint a rendőrségnél nem jelentették be az "országot drogos tanyává változtatni kívánó" kendermagosokkal szembeni tiltakozást.

Tüntetők és ellentüntetők az első Kendernapon, 2003-ban
Tüntetők és ellentüntetők az első Kendernapon, 2003-ban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.