Kétmilliárdos bevétele volt tavaly az MSZP-nek

Több mint kétmilliárd forint folyt be tavaly a szocialisták pártkasszájába. A Népszabadság úgy tudja: évek óta először több a bevétel a kiadásoknál, a tagdíjbevételek azonban csökkenni látszanak.

A pártok gazdálkodásáról és működéséről szóló törvény értelmében minden év április 30-ig kell a politikai szervezeteknek az előző év gazdálkodásáról szóló zárszámadást közzétenniük a Magyar Közlönyben.

A Népszabadság megszerezte az MSZP tavalyi zárszámadásának fő számait. E szerint a kormánypárt tavaly 2,3 milliárd forinttal számolhatott, ebben a tagdíjak összege, az állami és egyéb támogatások, illetve bevételek is szerepelnek. Az öszszeg azért kiugróan magas, mert az MSZP tavaly adta el a Köztársaság téri székházát. Egy izraeli ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg majdnem egymilliárd forintért a Köztársaság téri székházat, és a vele szomszédos ingatlant is, utóbbi az MSZP-hez szorosan köthető Horizont Zrt. tulajdonában volt. A szocialisták átmenetileg egy Vérmező utcai irodaházban bérelnek irodákat, de már tudható, hogy a párt a Kereskedelmi, Pénzügyi, Vendéglátó-ipari Dolgozók Szakszervezetének (KPVDSZ) budapesti székházát vásárolta meg leendő pártközpontnak. A VI. kerületi, Jókai utcai ingatlanért az MSZP információink szerint bruttó 700 millió forintot fizet.

Ami az MSZP tavalyi gazdálkodását illeti, a tagdíjbevétel 52,5 millió forint volt, ami elmarad az előző évektől. 2004-ben 51 milliót, 2005-ben 54 milliót, 2006-ban 58 milliót fizettek be a tagok, tavaly tehát ennél hatmillióval kevesebbet. Ráadásul a kötelező havi száz forint tagdíjat épp tavaly növelték meg kétszázra. Igaz, ez csak a minimum, bárki ennek a többszörösét is befizetheti.

Az MSZP bevételei között magánszemélyek által befizetett adományok is szerepelnek, ezeket ötszázezer forint felett kötelesek közzétenni. A 261 millió forintnyi, magánadományokból származó bevételhez leginkább a szocialista EP-képviselők járultak hozzá. (Egy megállapodás értelmében a hazai és brüsszeli szocialista képviselők kötelesek fizetésük 15 százalékát befizetni a pártkasszába.) Tavaly Harangozó Gábor szocialista EP-képviselő fizette a legtöbbet magánszemélyként, több mint kétmillió forintot. A "nagybefizetők" között találjuk még Juhászné Lévai Katalint (1,43 millió) és Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét; utóbbi 1,5 millióval járult hozzá a párt bevételeihez. Az elmúlt években is komoly összegek kerültek vissza a szocialista zsebekből: 2004-ben Göndör István frakcióvezető-helyettes, Hagyó Miklós, Tüttő Katalin, Botka László és Szili Katalin is a komolyabb támogatók között voltak, 2005-ben Kovács László expártelnök, az Európai Unió adóügyi biztosa fizette a legtöbbet: 3,5 millió forintot. A befizetők között találjuk az Északi Szegfű Alapítványt (1,9 millió) és a Szegfű-Szeg nevű társaságot (870 ezer) is. 2006-ban az EP-képviselők is mélyebben a zsebükbe nyúltak - választási év -, Fazakas Szabolcs például négymillióval támogatta a pártot, a nagybefizetők között volt Hiller István (1,1 millió), Szili Katalin (1,4 millió), Hunvald György (1,1 millió), Nyakó István (953 ezer) és Hagyó Miklós is (641 ezer), a Brüsszelben dolgozó Kovács László 832 ezer forintot dobott a közösbe.

Ami a kiadási oldalt illeti, tavaly az MSZP 1,89 milliárd forintot költött - ez a székházvásárlással van összefüggésben. Működési költségre 626,3 milliót fordítottak, politikai tevékenységre (időközi választások, egyéb kampányok) pedig 401 milliót. 2004-ben 1,48 milliárdot (bevétel: 1,28 milliárd), 2005-ben 1,6 milliárdot (bevétel: 1,38 millárd), 2006-ban 1,8 milliárdot (bevétel: 1,75 milliárd) költöttek. Vagyis tavaly - négy év után először - több volt a bevétel, mint a kiadás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.