Népszavazás március 9-én

Március 9-re, vasárnapra írta ki a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazást Sólyom László köztársasági elnök - tudatta tegnap közleményben a köztársasági elnök hivatala. Orbán Viktor 2006. október 23-án, az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlésén jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez.

 
Az eredetileg "hétigenes" népszavazási kezdeményezésben szerepelt a tandíj és a vizitdíj eltörlése, a patikán kívüli gyógyszerárusítás megszüntetése, a kórházak állami vagy önkormányzati tulajdonban tartása, a nyugdíjasok változatlan munkavállalási feltételei, a termőföld kérdése, valamint a kormánytagok felelőssége a költségvetés túllépéséért - a kórházi napidíj eltörlése viszont nem. Ezt később kapcsolták hozzá, más kérdésektől elálltak. A kormánytagok felelősségére, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdések esetén az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, és ezt az Alkotmánybíróság is jóváhagyta. Március második vasárnapján tehát a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről mondhatnak ítéletet a szavazók. Az Országos Választási Iroda jól áll az előkészületekkel - közölte a hivatalt vezető Rytko Emília. A kormány 4,47 milliárd forintot biztosított a lebonyolításra. Daróczi Dávid szóvivő közölte: a referendumnak nincs tétje, nem érinti a reformok lényegét, nem járhat azzal az eredménnyel, amit az ellenzék remél - ezzel arra utalt, hogy Orbán tavaly előre hozott választásoknak nevezte a referendumot.

Juhász Ferenc elnökhelyettes, az MSZP népszavazási kampányának politikai koordinátora a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: nem lepte meg a szocialistákat a március eleji dátum, ezzel számoltak. Horn Gábor szerint a korai időpont a Fidesznek kedvez, ugyanis a Fidesz másfél évig kampányolhatott, és eközben több százmillió forintot költhetett el a választók meggyőzésére, míg az SZDSZ számára csak szűk másfél hónap marad, hogy a "nem" voksok mellett érveljen.

Az SZDSZ kampányfőnöke elismerte ugyanakkor, hogy racionális érvek is szólnak a március 9-i időpont mellett.

Az MDF örül annak, hogy rövid lesz a kampány. Csapody Miklós képviselő szerint az MDF álláspontja az, hogy ezekben az ügyeket vissza a parlamentbe!

A demokrata fórum éppen ezért nem is vesz részt a kampányban, és "egy fillért sem fog költeni az Országgyűlés által erre a célra megszavazott több mint négymilliárd forintból" - fogalmazott lapunknak a politikus.

Orbán Viktor örül annak, hogy a köztársasági elnök a lehető legrövidebb időn belül kitűzte a népszavazás dátumát.

A Fidesz elnöke a távirati irodának úgy nyilatkozott: a magyar demokrácia szégyene, hogy több mint egy évig kell harcolni egy alkotmányos jog érvényesüléséért.

A Fidesz népszavazási kampányának a vezetője, Tarlós István pedig úgy fogalmazott: a köztársasági elnök ismét jelét adta szuverenitásának.

A politikus ezzel tegnap saját, kedden tett előrejelzésére utalt, mely szerint: "április 6-a környékén" lehet a népszavazás.

Tarlós szerint a népszavazás megállíthatja azt a torz politikai gondolkodást is, hogy bármit meg lehet tenni következmények nélkül.

Arról is beszélt, hogy a népszavazásnak önmagán "messze mutató hatásai lehetnek". Lapunk felvetésére, hogy kormánybuktatásra gondol-e, kitérő választ adott.

A KDNP üdvözli, hogy Sólyom László a legkorábbi időpontra tűzte ki a szociális népszavazást.

A Fidesz kérdései

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.