Kenya nem lesz Ruanda

Kenyában az utóbbi napokban elszabadult a pokol. A rendőrség éles lőszerrel tüzelt, sok a halott. Az útakadályok csak "megfelelő" etnikai hovatartozásúak számára átjárhatók. A "nem megfelelők" máris tízezrével menekülnek lakhelyükről. Törzsi háború - mondják sokan, abban a meggyőződésben, hogy ez Afrikában természetes dolog, hiszen az eddig rendhagyóan stabil ország esetében is Ruanda képe sejlik fel.

Etnikai, nem törzsi villongások ezek. Afrikában ugyanis nagyrészt nem törzsek élnek, hanem népek, etnikai közösségek, társadalmi fejlődésükben a törzsiséget régen meghaladott keretekben. Kenyában mintegy félszáz etnikum él. Ez átlagos a szubszaharai Afrikában, ahol három ország nevezhető etnikailag egységesnek, sok országban népek százai élnek együtt. Az sem rendkívüli, hogy etnikailag nincs abszolút többség: minden ötödik ember kikuyu, a négy többi nagyobb etnikum, a luók, a luhyák, a kalenjinek és a kambák a lakosság hatodát-hetedét adják. A képet bonyolítja, hogy a kikuyuk és a kambák kétharmadrészt azonos szókinccsel bírnak.

Ami rendhagyó Kenya esetében, az a függetlenség kivívásának módja. A dekolonizáló éveiben csak itt volt sor fegyveres harc az anyaország ellen. Ezt az angolok Mau Mau felkelésnek hívták, az afrikaiaknak Muingi (Mozgalom), vagy beszédesebben KCA (Kikuyu Központi Szervezet) volt a neve. A kikuyuk lakták a központi magasföldet, ami a trópusok legnagyobb mérsékelt éghajlattal bíró területe. A britek az ő földjeiket vették el. A földért folyó harcból született meg a független Kenya. A kikuyuk vezetője, Dzsomo Kenyatta lett az ország első miniszterelnöke, majd elnöke. A kikuyuk így a többi népcsoportnál kezdettől fogva sokkal előnyösebb pozíciókkal rendelkeztek, de dominanciájuk nem volt teljes. A hadsereg tisztikara például a brit időktől fogva tudatosan vegyes összetételű volt, ez az egyik kulcsa annak, hogy a katonai puccsok kontinensén Kenya kivételnek számított. (Ennek most is nagy a jelentősége, a katonák nem politizálnak.) Kenyatta országlása haláláig, 1978-ig tartott. Utódját maga választotta, alelnöke, Daniel arap Moi személyében. A kalenjin származású Moi elfogadható kompromisszumnak tűnt, mind a jogaikat féltő kikuyuk, mind az egymásra is féltékeny többi etnikumnak. Moi karrierje épp a kisebb népek védelmének jegyében indult. Elnökként azonban inkább az etnikai ellentétekre épített, a kikuyu elit visszaszorítása személyes hatalmának kiszélesítésére szolgált.

A Nyugat kedvencének számító ország a hidegháború végével leértékelődött, korruptsága miatt Moi rendszere egyre kevesebb segélyhez jutott. A visszacsúszást érzékelő választók 2002-ben véget vetettek Kenyatta és Moi pártja, a Kenyai Afrikai Unió (KANU) négy évtizedes uralmának. A megfigyelők által tisztességesnek tartott választásokon győztes Mwai Kibaki elnöksége alatt a sok pozitívum mellett (például az ingyenes alapfokú oktatás) a kikuyu elit jutott újra közel a húsosfazékhoz. A mostani események hátterében a többi etnikum kikuyuellenes összefogása áll. Nem véletlen, hogy Kibaki nem csupán luo riválisa, de minden más népcsoport körében is veszített, viszont a kikuyuk elsöprő többsége (97 százaléka) őrá szavazott.

A gyarmati Kenyában minden földművelő, vagy pásztorkodó népcsoport hasonló körülmények között élt. Mára a különbségek óriásiak, a kikuyuk sokkal jobban és sokkal tovább is élnek, mint például a luók. A nehézségek ellenére is modernizálódó kenyai társadalom láthatóan nem tűri ezt tovább. A nyomornegyedekben is megszokottá vált mobiltelefonokon érkező SMS-üzenetek a "törzsi" köntösbe bújtatott társadalmi igazságtalanság felszámolására biztatnak. Hogy a bajokra a gyógyír-e a "nemzeti" egységkormány, vagy a föderalizmus helyi ideológiája, a "madzsimboizmus", azt maguknak a kenyaiaknak kell eldönteniük. Másfél évtizede Ruandában az írástudatlan hutukat rádióadások biztatták a tuszik megölésére. A nagyrészt írástudó, egyre nagyobb arányban internetet is használó kenyai társadalom reakciói nem ruandaiak. A világnak ez megnyugtató, sovány vigasz az áldozatoknak.

A szerző Afrika-kutató

Odinga megosztaná a hatalmat

Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető kész megosztani a hatalmat Mwai Kibaki államfővel, ha elismerik, hogy ő nyerte a december 27-én tartott elnökválasztást. Odinga közölte: a válság megoldása érdekében kész bevenni Kibakit egy koalíciós kormányba. Az ellenzék azt is elképzelhetőnek tartja, hogy létrehoznak egy ideiglenes kormányt, hogy előkészítsen egy új elnökválasztást. Az ellenzék vezére, aki azzal vádolja a jelenlegi elnököt, hogy elcsalta a választásokat, előzőleg ismét elutasította Kibakinak egy nemzeti egységkormányra tett ajánlatát. A rendőrség szerint a hét végére normalizálódott a biztonsági helyzet. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.