"Fakó" százmilliók népszavazásra

Milliárdokat költöttek el a pártok - különösen a Fidesz és az MSZP - a 2006-os választási kampány során. S noha mindegyik oldal egyetért a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételével, a 2007-ben bejelentett miniszterelnöki "tisztasági csomag" kapcsán sem történt tavaly ezen a téren előrelépés - annak ellenére sem, hogy az MDF is évek óta szorgalmazza a változtatást. 2007 is csatazajos volt, de mivel nem volt sorsdöntő politikai esemény, a pártok nem kényszerültek rá, hogy mélyen a zsebükbe nyúljanak.

Az viszont máris látszik: az elmúlt évek során nagyságrendekkel nőttek a pártok által "politikai tevékenység finanszírozására" fordított pénzek. S hogy mi várható 2008-ban? Az MSZP és a kormány kiemelten kezeli a népszavazást, a Fidesz pedig egyenesen úgy készül, mintha az "előre hozott választás lenne". Az ellenzéki párt mindenesetre kerülni szeretné a "csillogást", a pénzszórás látszatát - ettől függetlenül a tavaszi kampány pró és kontra sokba fog kerülni...

MSZP: A Magyar Szocialista Párt az elmúlt években egyre többet költött, illetve költhetett "politikai tevékenység finanszírozására". A Magyar Közlönyben közzétett éves beszámolók szerint míg 2001-ben erre a célra 742 milliót fordítottak a pártkasszából, addig 2005-ben már 911 milliót, 2006-ban pedig 1,2 milliárdot. A 2007-es költségelszámolás még csak nagyvonalakban készült el, a legnagyobb kiadás az úgynevezett politikai kiadások összefoglaló kategóriában található. Ezen belül az egyik legnagyobb költséget a párt 18. születésnapján rendezett ünnepség (ötezer személlyel) jelentette, de mélyen a pártkaszszába kellett nyúlni a székházköltözés miatt külső helyszíneken megtartott rendezvények miatt is. A Szemtől Szemben, illetve a Nagy Párbeszéd programsorozatok szintén költségesek voltak. A párt bevételei és kiadásai lapunk információi szerint nagyjából kiegyenlítették egymást, vagyis megközelítőleg nullszaldóval zárják a 2007-es évet. Az MSZP költségvetését két lépcsőben tárgyalja és fogadja el a választmány. Az alapelveket és főbb irányvonalakat a 2008-as kaszszát illetően már elfogadták, erre még december végén sor került. A különböző rovatok (lásd: működés, akcióprogramok stb.) részletes lebontása azonban várhatóan csak a jövő hét végén (január 12-13.) megrendezendő elnökségi ülés után történik meg, a tanácskozáson meghozott döntések értelmében. A 2008-as gazdasági koncepció szerint a területi szövetségek és az országos központ között az állami támogatás (953,7 millió) egyharmad/kétharmad arányban oszlik meg. A központilag felhasznált több mint félmilliárd üzemeltetésre, képzésre és politikai rendezvényekre: így például a népszavazási kampányra megy majd el. Úgy tudjuk, az előzetes tervek szerint a népszavazásra több tízmilliót tesznek félre, az ehhez kapcsolódó stratégia azonban csak később készül el. Az várható, hogy a kampányban nemcsak a pártnak, de a kormánynak is jut majd (finanszírozó) szerep, hiszen a reformok kommunikációja a kormánykabinet feladata.

SZDSZ: A Szabad Demokraták Szövetségének idei éves költségvetésében a tavaszi kampány jelenti a legnagyobb kiadást a korábbi évekhez képest, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a mintegy félmilliárd forint bevételből gazdálkodó SZDSZ mennyit szán a korteskedésre.

- Szándékaink szerint a jövő hét végén döntünk a kampánystratégiánkról, ehhez tudjuk majd szabni a büdzsét is. A kampányköltségvetésről remélhetően két hét múlva dönthet a párt ügyvivői testülete - nyilatkozta lapunknak Horn Gábor kampányfőnök. A népszavazás mellett a vidéki pártszervezetek fejlesztésére is átcsoportosítanak bizonyos öszszegeket, illetve esetleg a Liberálisok Házára is - ez utóbbiról azonban még nincs döntés. Felmerült ugyanis, hogy a párt bérbe adná budapesti, Gizella utcai székházát, s állandósítaná az eddig csak kampányidőszakokban fölállított Liberálisok Házát - valahol a Belvárosban.

Fidesz: A Fidesz a jövő hét elején készít "üzleti tervet" a 2008-as politikai projektek, mindenekelőtt az év kiemelt eseményének, a népszavazási kampánynak a finanszírozására. Az Erős Magyarország címmel tavaly nyilvánosságra hozott Fidesz-program népszerűsítésére is készülnek, Navracsics Tibor frakcióvezető az öt-hat régió egy-egy nagyvárosi színterén tematikusan ismerteti a program részleteit - a körút január 10-én startol Nyíregyházán. Mindemellett kiemelt politikai esemény lesz Orbán Viktor szokásos országértékelése, és szintén tavasszal a Fidesz 20. születésnapjának megünneplése. Konkrét számokról nem tudtak nyilatkozni, az egyik szervezési felelős viszont úgy fogalmazott: a "szociális népszavazás" évében, 2008-ban a Fidesz egyetlen politikai eseményen sem tervez "csillogást-villogást", a pénzszórásnak még a látszatát is kerülik. Ezért a Fidesz 2008-as éves állami támogatásának (833,2 millió forint) pusztán egy kisebb részét költi a népszavazási kampányra - ez az összeg az előzetes becslések szerint "maximum 100 milliós lesz". A Fidesz egyébként a 2004-es európai uniós parlamenti választások évét 500 milliós deficittel zárta, s akkor egymilliárdot fordított politikai célokra (persze a kettős népszavazási kampány is vitte a milliókat). A 2006-os választások éve szinte "nullszaldósra" sikerült, noha "politikai tevékenység finanszírozására" 2 milliárd forintot költött - igaz, a Magyar Közlönyben közzétett adatok szerint a pártnak volt egy másfél milliárdos hitelfelvétele is. Ennek a részleteit jelenleg is törlesztik.

KDNP: A Kereszténydemokrata Néppárt 235,4 milliós költségvetési pénzzel gazdálkodhat; a pártkasszát az időközi önkormányzati képviselőjelölt-választások, plusz a népszavazási kampány terheli - a kampánnyal kapcsolatos pontos kalkulációk viszont még nem készültek el. Molnár Béla alelnök tájékoztatása szerint nyilván közösen kampányolnak a Fidesszel, s a költségeket a "KDNP súlyának az arányában" viselik.

MDF: A fórum csak később hoz részletes döntést arról, hogyan, s milyen konkrét politikai események finanszírozására használják a párt 227,6 milliós ez éves költségvetési támogatását. A Magyar Közlöny szerint a 2006-os választások évében az MDF 447 millió forintot fordított politikai tevékenység finanszírozására, s akkor 152 milliós hitelt is felvett a párt.

Fidesz-javaslat az "olcsóbb és több demokráciáért"

"A kormány és annak szerve, továbbá az állami vezető a választási kampányban a népszavazási kezdeményezéssel összefüggésbe hozható kampánytevékenységet nem folytathat, nyilatkozatot nem tehet" - ezt tartalmazza az a fideszes, Nyitrai Zsolt és Répássy Róbert által jegyzett törvényjavaslat, amit tavaly ősszel terjesztettek a T. Ház elé, de az Országgyűlés azóta sem tárgyalta. A Fidesz a párt- és kampányfinanszírozásról
folytatott egyeztetéseken is azt az álláspontot képviselte, hogy a mindenkori kormányok közpénzeket ne használhassanak fel a kampányok során. A törvényjavaslat célja viszont elsősorban a kampánypénzek csökkentésére irányul, mégpedig Orbán Viktor elképzelése nyomán. 

A Fidesz elnöke az elmúlt év során többször is nyilatkozott arról, hogy ki kellene tiltani a tévé-, rádió- és óriásplakát-reklámokat a politikai kampányokból, mivel "a reklám nem a tájékoztatást szolgálja, hanem manipulációs eszköz, és valójában csőbe húzzák vele a szavazókat". Ehelyett a Fidesz a személyes kapcsolat híve. A szórólapozásra és a telefonos direkt-marketing-eszközökre nem vonatkozna a tiltás, s maradnának a nagygyűlések, a választási fórumok. (A hírek szerint azért is, mert a Fidesz pártkasszája a 2006-os kampány idején történt "túlköltekezés" miatt azóta is kong.) Nyitrai Zsolt és Répássy Róbert törvényjavaslata önmagát úgy minősíti, hogy a tiszta választást és a transzparenciát célozza. Ennek érdekében bevezetnék
a "kampányszámla" intézményét is. (Cs. I.)

Tizennyolc emeletes gigaplakát a 2006-os országgyűlési választási kampányban - fizetve!
Tizennyolc emeletes gigaplakát a 2006-os országgyűlési választási kampányban - fizetve!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.