Romaellenes felvonulást tart a Magyar Gárda

Erődemonstrációt tart a félkatonai szervezetnek tekinthető Magyar Gárda a hét végén. Szerintük ez nem romaellenes.

"Nem akarunk még egy Olaszliszkát!" - ezzel az alcímmel közölt felhívást a Magyar Gárda, amely most vasárnap a Pest megyei Tatárszentgyörgyön tart felvonulást és demonstrációt a "cigánybűnözés" ellen. A "Magyar Gárda a vidék közbiztonságáért" elnevezésű rendezvényen a félkatonai csoport főkapitánya mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, Bíber József Tibor is felszólal. Bíber a Népszabadságnak elmondta: azért esett a választás Tatárszentgyörgyre, mert "cigánybűnözés szempontjából a neuralgikus pontok" közé tartozik ez a település is - a Magyar Gárda egyik tagjának itt élő családját is kirabolták ugyanis. Bíber szerint a mostani megmozdulás egy demonstrációsorozat kezdete. "Egyelőre csak egy jelzés akar lenni a fenyegetett emberek számára, hogy tudják: nem hagyjuk őket magukra. A megjelenés egyfajta erőmutatás és biztatás azoknak, akik rettegnek a cigány bűnözőktől. Ha az állam nem teszi meg a kötelező lépéseket, akkor a lakosságnak kell megvédenie önmagát. A gárda ehhez mutat példát" - nyilatkozta lapunknak Bíber József Tibor. A Jobbik alelnöke kérdésünkre hozzátette: "Nem cigányellenes, hanem cigánybűnözés-ellenes a megmozdulás. Óriási a különbség. Aki összemossa a kettőt, az hazudik."

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Népszabadságnak azt hangsúlyozta, hogy a tatárszentgyörgyi demonstráció nem a Jobbik, hanem a Magyar Gárda rendezvénye. Vona - aki egyben a gárda egyik alapító tagja is - kérdésünkre hozzátette: az esemény mind az önkormányzattal, mind a rendőrséggel egyeztetett módon zajlik majd.

Szerettük volna megkérdezni Berente Imrénének, Tatárszentgyörgy független polgármesterének a véleményét is, a hivatal szerint azonban a településvezető tegnap nem ért rá nyilatkozni; írásban átküldött kérdéseinkre pedig lapzártánkig nem érkezett válasz.

A romapolitika kifulladása

A cigányság helyzetének javítása távlatos politikai gondolkodást és együttműködést tenne szükségessé, 2006 viszont a romapolitika kifulladásának éve volt - mondta a Cigánynak lenni Magyarországon című, könyv alakban kiadott jelentés bemutatóján Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány elnöke. Daróczi Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa arról beszélt, hogy az oktatási rendszerbe eddig befektetett energia és pénz nem hozta meg eredményét, hisz - mint a PISA-felmérés is mutatja - a magyar rendszer őrzi leginkább a társadalmi különbségeket. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.