Jóízű és tápláló is lehet a reform?
Paradicsomos káposzta fasírttal vagy párolt zöldség és rántott hús - a betegeknek tegnap csak az okozhatott fejtörést a Szent Imre Kórházban, hogy a két, egyébként méretes menüből melyiket válasszák. A csokitorta, illetve a reggelire, vacsorára kínált zsömle-paprika-felvágott egyencsomag mindenkinek egyformán járt. Az egészségügyi tárca tegnapi kórházi étkeztetés "roadshow-ján" Horváth Ágnes egyenként nézte végig, mutatta be, majd egy betegnek személyesen be is vitte az aznapi, már a kórházi étkeztetési reform szerint készült ebédet.
- Legalább napi 550 forintot biztosítunk a kórházaknak betegenként az étkeztetésre. Javaslatok és előírások is vannak arra, hogy a betegek ne éhezhessenek az intézményekben - mondta a tálcák és a reformot hirdető transzparensek gyűrűjében Horváth Ágnes, aki csaknem két hónapja indított hadjáratot a kórházi betegek éhezése ellen. - Több olyan kórház is volt, ahol minden második-harmadik beteg alultáplált volt, ami pedig lehetetlenné teszi a gyógyulást. A vizitdíjakból befolyt összeg lehetővé teszi, hogy változtassunk ezen a helyzeten. A minisztérium összesen hárommilliárd forintnyi többletbevételt juttatott a kórházaknak. Az ÁNTSZ folyamatosan ellenőriz, a betegek panaszt tehetnek, s ott, ahol elégtelen az ellátás, büntetéssel számolhatnak majd - sorolta a vezető.
Az étkezési reform előkészítői a korábbi állapotokról drámai képet festettek. Volt olyan kórház, ahol egy beteg étkeztetését napi 160 forintból oldották meg, eddig a betegek nemhogy nem erősödtek, de egyes felmérések szerint két kilót fogytak a kórházakban.
Martos Éva, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója szerint a helyzet azért is volt megdöbbentő, mert az étkezés a terápia része kell hogy legyen. Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy az országban az ajánlott 80 helyett 133 betegre jutott egy dietetikus, s akadtak olyan helyek is, ahol nem volt szakértője az étkeztetésnek.
- Mostantól rendelet írja elő mindenütt, mit kell, illetve mit ajánlott adni a betegeknek. A vacsora és a reggeli kötelező elemei a zöldség, a sovány felvágott, a margarin és a teljes kiőrlésű pékáru, deszszertként müzliszelet, Túró Rudi, illetve a folyamatos folyadék biztosítása - mondja a táplálkozási szakember, aki szerint vége a három órakor tálalt vacsorák, "fél doboz májkrém, száraz kenyérdarab" menü korszakának. Igaz, azt már egyetlen szabályozás sem képes garantálni, hogy a tartalmasan és egészségesen megfőzött étel biztosan el is jut a betegekhez. Például ahhoz a magatehetetlenül fekvő emberhez, akivel ma nemegyszer megesik, hogy a tányérja azért marad érintetlenül, mert azt képtelen elérni.