Koszovó miatt jönnek a behívók?

Számos behívó érkezett a múlt hét végén is a nagyrészt kisebbségek lakta vajdasági községekbe. A délvidéki magyarság hangulata egyre nyomottabb, hiszen a mostani helyzet félelmetesen emlékeztet a vészterhes milosevicsi időkre, amikor a fegyverbe szólítottak között túl nagy volt a kisebbségiek számaránya a többségi nemzethez képest. A behívóparancson pedig ott állt a figyelmeztetés: aki ennek nem tesz eleget, azt karhatalommal állítják elő. Feleségek, akik egyszer már átélték ugyanezt, sírva kérdik: miért készül Szerbia ilyen vehemensen újabb háborúra, ha a vezető politikusok váltig arról beszélnek, hogy az ország egylépésnyire van már csak a teljes jogú EU-tagságtól?

A magyar pártok képviselői nem győzik hangsúlyozni: álmukban sem kívánják gyengíteni Szerbia védelmi erejét, sem pedig bírálni a hadsereg nagyon is szükséges átszervezését - de zavarónak tartják, hogy a védelmi minisztérium legalább háromféle magyarázatot adott eddig ugyanerre a jelenségre. Az egyik szerint a hadsereg korszerűsítése miatt szükséges az állomány számba vétele, a másik szerint az átszervezés célja, hogy felfiatalítsák a tartalékos állományt. A harmadik arról szól, hogy minderre a koszovói válság lehetséges fokozódása miatt van szükség.

Dragan Sutanovac védelmi miniszter szerint Szerbia szélsőséges "turbulenciák" övezetébe került, mert a Koszovó státusának rendezésére kitűzött december 10-i határidő után összeütközések robbanhatnak ki a "déli tartományban", s veszélybe kerülhet a szerb és más nem albán nemzeti kisebbség biztonsága. A belgrádi aggodalmak alig érthetők a koszovói nemzetközi erők vezetőinek nyilatkozatai ismeretében, amelyek szerint a KFOR készen áll minden eshetőségre, s meg tudja védeni a Koszovóban élő szerbeket és vagyonukat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.