Navaz Sarif hazatért, Bhutto bejegyeztette jelöltségét

Hétévi száműzetés után visszatért Pakisztánba Navaz Sarif volt miniszterelnök vasárnap, Benazir Bhutto volt kormányfő pedig bejegyeztette parlamentiképviselő-jelöltségét Karacsiban a helyi választási bizottságnál.

Bhutto a dél-pakisztáni nagyváros egyik szavazókerületében kíván indulni a parlamenti választásokon, és jelöltségét vasárnap jegyeztette be - közölte a helyi választási bizottság névtelenül nyilatkozó egyik vezetője.

A volt kormányfő csütörtökön engedélyezte az általa vezetett Pakisztáni Néppárt (PPP) tagjainak, hogy induljanak a január 8-i nemzetgyűlési és tartományi gyűlési választásokon, és jegyeztessék be jelöltségüket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bármikor visszavonhatja döntését és a választások bojkottálása mellett dönthet.

Benazir Bhutto igyekszik szövetségbe tömöríteni Pervez Musarraf államfő ellenzékét, és követeli, hogy az elnök még a választások előtt oldja fel a november 3-án bevezetett rendkívüli állapotot. Több politikai párt azonban már a választások bojkottja mellett döntött, miközben a Pakisztáni Néppárt, amely az ellenzék legnagyobb pártja, még ingadozik. Bhutto vasárnap értésre adta, hogy a választásokon való részvétel felé hajlik, mert így legalább megnehezítik a Musarrafot támogató párt dolgát.

Eközben Szaúd-Arábiából hazatért Navaz Sarif; a volt miniszterelnököt, a Pakisztáni Muzulmán Liga vezetőjét és több családtagját szállító különgép a pakisztáni Lahor nemzetközi repülőterén szállt le. Sarifot híveinek ezrei várták, Lahor utcáin énekeltek és táncoltak, miközben a rendőrség - öngyilkos merényletektől tartva - mintegy hatezer főt vezényelt ki a repülőtértől a volt kormányfő otthonáig vezető 40 kilométeres útra.

Sarif - akit Pervez Musarraf hadseregtábornok (későbbi államfő) 1999-ben vértelen puccsal eltávolított posztjáról, majd egy évvel később szaúdi száműzetésbe kényszerített - idén szeptemberben már megkísérelte a hazatérést, de órákon belül kitoloncolták az országból. Ezúttal viszont Musarraf vonakodva ugyan, de beleegyezett, hogy Sarif hazatérjen és vezesse pártját a január 8-i általános választásokon.

Sarif vasárnap kijelentette, hogy nem kötött semmiféle alkut Musarraffal hazatérésének érdekében. Hangsúlyozta, hogy meg akarja szabadítani Pakisztánt a diktatúrától, de ugyanakkor nem a bosszú vezérli politikáját. Rámutatott, hogy a rendkívüli állapot körülményei nem kedveznek a szabad és tisztességes választásoknak. Közölte, hogy pártja követelni fogja a rendkívüli állapot megszüntetését, valamint az alkotmányos rend és kormányzás, a jogállamiság helyreállítását.

Bhutto pártjához hasonlóan a Pakisztáni Muzulmán Liga is azt tervezi, hogy részt vesz a választásokon, de az esetleges bojkott lehetőségét sem vetette el. A választásokon indulni szándékozó politikusoknak legkésőbb hétfőn be kell jegyeztetniük jelöltségüket.

Benazir Bhutto - nyolcévi önkéntes száműzetés után - október 18-án tért vissza Pakisztánba, hogy személyesen irányítsa pártjának választási kampányát. Bhutto annak ellenére vállalta a visszatérést, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő több szélsőséges csoport öngyilkos merénylettel fenyegette meg.

(forrás: MTI)

 

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.