Elvi gázcsövek, gyakorlati áremelések

Jövőre a Gazprom már 300-400 dollárért adhatja a gáz ezer köbméterét Európának - jelentette be Alexander Medvegyev, az orosz gázmogul vezérigazgató-helyettese. Számításaink szerint hazánk feltehetőleg ennek felső tartományába kerül majd: nálunk ugyanis - egy 1996-os gázárképlet szerint - már áprilisban 340 dollárt kér majd az orosz gázszállító.

A mostani, hordónként 100 dollárt közelítő olajárak pedig még csak ezután épülnének be a tarifába. Mivel a társaság az idén viszonylag alacsonyabb áron, 270 dollárért is szállított, egy év alatt akár 40 százalékkal is emelkedhet hazánk gázimportára. A vezérigazgató-helyettes óvott az uniós gázpiac árfelszabadításától, ami szerinte akár 50 százalékos áremelkedéshez vezethet. A minap pedig úgy fogalmazott: ha Európa "akadályozza" az ide tervezett Északi, illetve Déli áramlat nevű gázvezeték kiépítését, gázhiánnyal kell szembesülnie. Magyarország ugyanakkor - legalábbis a kommunikáció szintjén - elsősorban a Gazpromnak elvi versenytársául szolgáló, "összeurópai" Nabucco gázvezetékterv mellett áll. Tegnap az MTI tudósítása szerint Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára bejelentette: Kóka János tárcavezető, valamint Hernádi Zsolt, a Mol elnöke a jelentős gázforrásokkal bíró Azerbajdzsánba és Türkmenisztánba, illetve a fontos szállítási útvonalnak számító Törökországba látogat, "lendületet adni" a Nabucco-projektnek. (A Mol a Nabucco- és a Déli áramlat-tervben is részt vesz.) Kérdésre válaszolva az államtitkár úgy vélte: az, hogy az osztrák OMV - amely szintén tagja a Nabucco-szövetségnek - a Gazpromot befektetőként vonja be készülő baumgarteni gázelosztóközpontjába, nem veszélyezteti a Nabucco-tervet. (A Nabucco elvben nyitott az orosz gázra.)

Az immáron az európai öszszefogás presztízskérdésévé vált terv kapcsán konkrétumok továbbra sem ismertek. Bár lapunknak Reinhard Mitschek, az öt részt vevő ország gázcégét tömörítő Nabucco Gas Pipeline GmbH ügyvezetője szeptemberben azt nyilatkozta: október-novemberben megnevezik a hatodik bevonandó tagot, erre máig nem került sor. Igaz, már egy hetedik tag felvételi lehetőségéről is hallani. A cég októberben azt is bejelentette, hogy a Kazahsztánban folytatott tárgyalásokat követően ez az ország is "szállíthat" majd gázt a Nabucco vezetéken. Jelentős lehetséges forrásként rendre szóba kerül Irán is, ám az ország bevonásától a - Déli áramlattal szemben egyébként a Nabuccót favorizáló - Egyesült Államok berzenkedik. Szakértők szerint bárhogy is dőlnek el a viták, 2015 előtt egyik vezeték sem éri el hazánkat.(M. I.)

Alexander Medvegyev
Alexander Medvegyev
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.