Újabb 30 millió kiló hús tűnt el

A dráguló takarmányok miatt néhány hónap alatt mintegy 30-40 milliárd forint veszteség érte a sertéstartókat. A vágóhidak és a fogyasztó ugyanis nem hajlandó megfizetni azt a kilónkénti százforintos többletet, amennyivel a gazdák növekvő költségeit ki lehetne egyenlíteni.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára szerint a demonstrációra készülő gazdákkal kötött megállapodásban foglalt új támogatások, pontosabban a kiadások csökkentése legkorábban 2008 első negyedévének vége felé lesz érzékelhető. Mindenképpen pozitívum, hogy az intézkedések hatására az ágazat jövőjét veszélyeztető mértékű sertésszámcsökkenés megáll. Ez azonban nem változtat azon, hogy a tartalék nélküli gazdálkodók tönkremennek, s tovább növekszik a koncentráció.

Éder Tamás, a nagyobb feldolgozókat tömörítő Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint a magyar húspiac változásairól nem Budapesten döntenek. Minden azon múlik, hogyan alakulnak az uniós árak és a kereslet. A nagy feldolgozók, kereskedelmi cégek ugyanis a közösség piacáról vásárolnak, abban az országban, ahol a legolcsóbb a hús.

Az mindenképpen pozitívum, hogy az uniós hústőzsdéken máris megállt az árak csökkenése, sőt néhány tőkehúsféle jegyzése már minimálisan emelkedett. De a valódi, jelentős, tíz százalék körüli áremelkedésre, amit a kereslet növekedése gerjeszt, márciusig várni kell. A különböző szakmai grémiumok 2008-ra mintegy 25 százalékos európai termelői árnövekedést prognosztizálnak. Vagyis a jelenlegi, kilónkénti 250-260 forintos ár 75-80 forinttal emelkedhet. Azt azonban az elnök még megbecsülni sem tudta, hogy mindennek milyen hatása lehet a fogyasztói árakra. A Hússzövetség tagvállalatai az elmúlt időszakban legfeljebb néhány százalékos áremelést értek el, miközben az élelmiszerárak két számjegyű mértékkel emelkedtek. Mindezt a kereslet mérséklődése magyarázhatja: az elmúlt évben tízszázalékos sertéshúsfogyasztás-csökkenést regisztráltak. Éder Tamás azt sem zárta ki, hogy a kieső - éves szinten 30 millió kiló - sertéshús az amúgy is 30 százalékos részesedéssel bíró feketegazdaságot gyarapítja. Ha ez igaz, akkor évente már 130 millió kiló húst vásárolunk feketén. Éder Tamás szerint a fogyasztók többsége nem is sejti, hogy a hentestől számla nélkül beszerzett húst vásárolt.

Hűlt helye a húsnak
Hűlt helye a húsnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.