Gyógyhírek

Új elven működő szívpumpát

fejlesztettek ki amerikai orvosok. A súlyos szívelégtelenségben szenvedők számára a transzplantációig terjedő időszak átvészelésére szolgáló, 14 grammos, méretében a korábbi eszközök felét kitevő eszköz folyamatos véráramlást képes biztosítani. Az eddig 133 betegnél kipróbált újdonság 68 százalékos túlélési arányt tett lehetővé egy év alatt. (New England Journal of Medicine)

A combnyaktörés közel 6-7-szer gyakoribb a cukorbetegek, mint a nem diabéteszes idősek körében. Iráni orvosok 25 évre visszatekintve elemezték az összefüggést feldolgozó vizsgálatokban szereplő közel egymillió beteg adatát. (American Journal of Epidemiology)

Több rákkeltő anyag kerül a dohányfüstöt helyettesítő, a dohányzás biztonságos alternatívájának tartott nikotinos rágógumikból az ezzel élők szervezetébe, mint a dohányfüstből, mert a gumiban sok az NKK nevű, tüdő- és májrákot okozó anyag. A Minnesota Rákmegelőzési Központ orvosai az NKK vizeletben megjelenő bomlástermékét vizsgálva jutottak erre a köbvetkeztetésre. A függőséget is csökkentő nikotintapasz biztonságosabb megoldást jelent - véli a kutatást vezető professzor. (Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.