Fricska balról jobbra, jobbról balra

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem talált olyan elemet Orbán Viktor Fidesz-elnök hétvégi beszédében, amely Magyarország, az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás megújításáról szólna. Gyurcsány Ferenc hozzátette: ezért a legjobb szándékkal sem tudja a beszédet értékelni, amit pedig tudna értékelni benne, azt nem érdemes.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor a tusnádfürdői XVIII. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor szombati zárónapján elmondott beszédében egyebek mellett azt mondta: történelmi szövetséget kell kötni Magyarországon a középosztály és a baloldal által magára hagyott szegények világa között, s a Fidesz küldetése, hogy ezt a szövetséget létrehozza. Ezzel Orbán egyszerre "üzent" a hagyományosan balra szavazóknak, valamint az MDF által fölkarolt középosztálynak.

- Orbán vagy változtatott korábbi politikáján, és ma már a koalíció családpolitikáját támogatja, vagy populista módon megint csak a hallgatóságnak beszélt Tusnádfürdőn - jelentette ki tegnap a kormányszóvivő. Daróczi Dávid a Fidesz családpolitikájára utalva közölte, amikor Orbán Viktor kormányzott Magyarországon, akkor "épp az ellenkezőjét tette: a középosztályt megerősítette, a szegényeket pedig magukra hagyta".

Dávid Ibolya sem hallgatott, aki a beszéd kapcsán újra tárgyalni hívta a középosztály 13 pontjáról Orbán Viktort. Hétfőn küldött nyílt levelében az MDF elnöke arról ír, hogy a Fidesz elnöke, úgy tűnik, felismerte: a magyar középosztály jövőbeni sorsa össznemzeti kérdés. Dávid Ibolya arra is kéri Orbán Viktort, hogy csatlakozzon az MDF Nyilatkozat a felelős politizálásért című, a populizmus ellen megfogalmazott kiáltványához.

Amilyen fricska lehetett Dávid Ibolya levele Orbán Viktornak, olyan fricskát kapott rá válaszul Deutsch-Für Tamás kabinetfőnöktől: "Egyetértek Önnel abban, hogy az Országgyűlés pártjai súlyos kérdésekben közös álláspontot fogalmazzanak meg" - írta, emlékeztetve arra, hogy a kubai ellenzék támogatásáról szóló, szintén az MDF által kezdeményezett ötpárti nyilatkozattervezethez fűzött javaslataikra - melyeket a hó elején küldtek el - az MDF még nem reagált.

A Fidesz elnöke és a genetika

Orbán Viktor pár éve Tusnádfürdőn a baloldal genetikai meghatározottságáról beszélt, most pedig arról, hogy a baloldal magára hagyta a szegényeket. Vagyis: a genetikailag meghatározott baloldal magára hagyja a szegényeket. De mit szól ehhez Czeizel Endre genetikus? - Nagyon nagy butaságnak tartom, ha valaki egy politikai tábor kapcsán genetikai determináltságot emleget - mondta. - Tagadhatatlan, hogy nagyon sok minden egy genetikai tervrajz alapján működik, de - figyelmeztetett a genetikus - az ember kiemelkedett a természetből. Mégpedig azért, mert agyát ugyan alapvetően egy genetikai program vezérli, de ez az agy nagyon képlékeny, így az egyén személyiségének, világképének kialakulása sokkal inkább a szocializáció milyenségétől függ. Itt vannak például a Rajk testvérek: egyikük vérbő nyilas, másikuk vérbő kommunista lett - igazolja Czeizel, hogy két, többé-kevésbé azonos génállományú ember milyen különböző életutat járhat be. Ha a politikai közbeszédbe emelik a genetikát, akkor az Czeizel szerint "rettentő tudománytalan" félrevezetés - ami ugyanakkor nem példa nélküli. A genetikus magyarázatképpen a hitleri géntisztaság elméletét említi, amelynek lényege: a nordikus ember ne keveredjen alsóbbrendű fajokkal, mert akkor gyengül a génállománya. Pedig - figyelmeztet Czeizel - minél tisztább egy génállomány, annál gyengébb. - Nagyon szomorú, hogy egy ilyen kivételes tehetségű ember, mint Orbán Viktor, hatalmi megalomániájában ilyen eszközökhöz és ilyen nyelvezethez folyamodik - mondta Czeizel Endre. (N. B. Gy.)

Orbán Sólyomról

A köztársasági elnök a demokrácia őre, a mi őrünk, mindannyiunké - fogalmazott Orbán Viktor a Hír TV Esti gyors című műsorában. A Fidesz elnöke úgy vélte: Sólyom László afféle kiemelt alkotmánybírói szerepkörbe kényszerülve az alkotmányt talán meg tudja védeni, de "gondolkodni kell azon, hogy a demokrácia megerősítése érdekében a köztársasági elnököt nem kellene-e abba a helyzetbe hozni, hogy megvédhesse a magyar demokráciát az azt kijátszó, megtévesztő parlamenti többséggel és a kormánnyal szemben". Orbán hozzátette: erre nem akar tippeket és megoldást adni. Majd újra kijelentette: "Nem azt várjuk (Sólyomtól), hogy megvédje az alkotmányt, hanem hogy megvédje a demokráciát." (R. L. L.)

Orbán Viktor beszédét Tusnádfürdőn "visszafogott" érdeklődés kísérte
Orbán Viktor beszédét Tusnádfürdőn "visszafogott" érdeklődés kísérte
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.