A kutató diák nem pedálgép

A tagok középiskolások, de nem kizáró ok, ha valakiből időközben elsőéves egyetemista lett. Támogatóik között van Oláh György Nobel-díjas kémikus. A kutató diákok mozgalmát ötezer tudóspalánta élteti.

Több mint tíz éve, 1995-ben indult el a kezdeményezés, amely kiemelkedően tehetséges középiskolás diákoknak teremt kutatási lehetőségeket a legjobb hazai kutatóhelyeken. A tehetséges diákok és a kutatásban segítő tanárok egymásra találását mentorhálózat segíti. - Már az első, 1996-os mentorlista is kis híján háromszáz tudományos labort sorolt fel, de számuk azóta már megközelíti a hétszázat - mondja Kiss Gábor, a Kutató Diákok Szövetségének koordinátora. A mentorok listáját minden év elején valamennyi hazai és környező országbeli magyar középiskola igazgatója megkapja, és ezer tehetséges diákhoz személyesen is eljuttatják.

A tehetséges középiskolásokat váró kutatóhelyek Balatonfüredtől Veszprémig 37 városban találhatók, de akad mentor Ausztriában, Ausztráliában, az egykori Jugoszláviában, Kanadában, Romániában és az Egyesült Államokban is. A kutatható témákat az abortusztól a zsírsavanyagcseréig több mint 2800 címszó fedi le. A mentornak jelentkezők között van a Nobel-díjas Oláh György és a Magyar Tudományos Akadémia több mint száztíz tagja. Csaknem ötezer itthoni és környező országbeli magyar diák kutat a különböző kutatóhelyeken és a középiskolai diákkörökben. Többségük falvakban vagy kisvárosokban él, ötszázan pedig Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján vagy a Vajdaságban kapcsolódtak be a hálózatba.

A kutató diákok első országos konferenciáját 1997-ben rendezték Kecskeméten, s ezt 1998-tól minden év nyarán egy nyolcvanfős káptalanfüredi tábor követte. A múlt hét végén zárult idei összejövetel már a tizenegyedik volt s sorban. A diákok közül a legjobb évek óta a Nobel-díj-átadási ceremónia vendége lehet.

A Kutató Diákokért Alapítvány 1999-től minden évben pályázatot ír ki az iskolai tudományos diákkörök megalakulásának segítésére. A pályázatokra eddig kétszázötven diákkör alakult meg az ország középiskoláiban, Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban. A lehetőségekről a kezdeményezés honlapján, a www.kutdiak.hu címen található bővebb információ. Ha valakinek elfogadják a jelentkezését, megkapja a több mint ötszáz címet tartalmazó mentorlistát, amelyből kutatóhelyet választhat magának.

A héten zajló káptalanfüredi táborba a korábbi versenyeken - a Tudományos Diákkörök VII. Országos Konferenciáján, a Kutató Diákok Országos Szövetsége tagozatainak esszépályázatán, a Magyar Innovációs Szövetség versenyén, valamint egyéb kreatív, kutatómunkát igénylő megmérettetésen - díjat nyert diákok kaptak meghívást. Előadást tart Vámos Miklós író, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Erdei Anna és Ormos Pál akadémikusok, Ozsváth Károly lélekgyógyász- professzor, Polgár Judit sakkvilágbajnok és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke.

A diákok pszichológusokkal is beszélgethetnek a tudományos pálya buktatóiról, illetve arról, hogyan kezeljék azt, ha társaik pedálgépnek titulálják őket. Kiss Gábor szerint azonban mindennél fontosabb, hogy a résztvevők rájönnek, másutt is élnek "csodabogarak", akik a tanulást, a tudás megszerzését tartják a legfontosabbnak.

A káptalanfüredi táborba kiemelkedő teljesítménnyel lehet bekerülni
A káptalanfüredi táborba kiemelkedő teljesítménnyel lehet bekerülni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.