Vuk mára összement

A nemzetközi pályán jól játszó kortárs magyar animáció itthon a "kispadon ül". Kivétel a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, amely a szakma jutalomjátéka.

Mintha Péterffy Zsófia 2002-es velencei sikere, a festőanimációval készült Kalózok szeretője, Gauder Áron egész estés Nyóckere, amely Európa legjobb animációja lett 2005-ben, sőt M. Tóth Géza Maestrójának idei Oscar-jelölése is arra utalna, van mit keresnünk ezen a pályán. Itthon azonban változatlanul a "kispadon ül" a műfaj. A mozikból eltűnt. A televíziózás és a rajzfilm korábbi szimbiózisa - mind a finanszírozásban, mind a bemutatófórum-teremtésben - régen a múlté. Hazai animációs kisfilmeket vetít ugyan éjszakánként a TV 2, de ezzel csak magyarfilm-penzumát teljesíti. Nézhető időben a Duna TV mutat kortárs hazai rajzfilmeket.

Ilyen mostoha körülmények között különösen fontos kétévente a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyet az idén június 20-tól 24-ig tartanak az ugyancsak a hírös városban zajló Nemzetközi Animációs Fesztivállal együtt. Itt a két év termésének java látható.

- Fontosnak tartjuk, hogy a nemzetközi animációs eredményekkel együtt jelenítsük meg az új hazai munkákat - mondja Mikulás Ferenc, a kecskeméti fesztivál igazgatója, aki az egyik jelentős hazai műhely, a Kecskemétfilm vezetője is. Most 107 benevezett alkotás szerepel a versenyben. A magyar program rövid- és reklámfilmek, tévésorozatok és vizsgafilmek szekcióiból áll. A nemzetközi versenyben egész estés és televíziós produkciók vesznek részt. A kettős fesztivál azonban jóval gazdagabb: több jeles magyar alkotó, például Matolcsy György, a filmünnep nyitónapján nyolcvanéves Dargay Attila vagy Macskássy Kati műveiből is vetítenek válogatásokat, a nemzetközi panorámaprogram a többi között Jerzy Kucia, David Erlich, M. Tóth Géza, Richly Zsolt filmjeit, román, cseh, szlovák, indiai, japán rendezők munkáit kínálja.

Az idén is több alkotással szereplő Kecskemétfilm a már világhírű Magyar Népmesék sorozat mellett egyre több irodalmi földolgozást készít. Előkészületben vagy már gyártásban van náluk Kányádi Sándor, Lázár Ervin, Pilinszky János, Hunyady Sándor, Csáth Géza egy-egy művének animációs változata. A berlini filmfesztiválon egyedül az ő Mansfeld-produkciójuk jutott be a magyarokéi közül a versenybe. A másik jelentős hazai műhelyt, a Magyar Rajzfilm Produkciós Irodát (MA-RA) Kalmár István, Miklós Árpád, Gyulai Líviusz egy-egy produkciója képviseli a KAFF-on, az utóbbi Krúdy-motívumok alapján készült. Ebben a csapatban szerepel Jankovics Marcell is Az ember tragédiája bizánci színének rajzfilmvíziójával.

Jankovics tavasszal lemondott a Pannónia Filmstúdió vezetéséről, a hajdan híres rajzfilmes műhely már nem működik, a tulajdonos ÁPV Rt. szándékairól semmit sem tudni. Többek szerint éppen a hazai animáció szervezeti, ipari bázisának hiányosságai miatt nem tudunk bekapcsolódni a világszerte virágzó animációs gyártásba, együttműködésbe, és az oktatás sem tart lépést a világban zajló folyamatokkal. Dargay híres Vuk-filmjéből vett ötlet alapján készülő A kis Vuk háromdimenziós megvalósításához nehéz volt hazai csapatot összeállítani. Hiányoznak a szakma jövőjét fölvázoló koncepciók, a célzott pályázatok és a rátermett producerek is. Mi még?

Persze, a pénz. A Magyar Mozgókép Közalapítvány idei animációs támogatása húsz százalékkal kevesebb a tavalyinál: 161,5 millió forint. Egy tévésorozat vagy egész estés film költsége legalább 150-200 millió forint.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.