Gyanú maradt a kartellvád a HM-ben

Tárgyaláson kívül kénytelen volt megszüntetni a vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal hétfőn a Synergon Informatikai Nyrt., a HP Magyarország Kft., valamint az Atigris Zrt. ellen. A cégvezetőik és munkatársainak megtalált e-mailjei valószínűsítették, hogy a vállalkozások összejátszottak egy a honvédelmi tárca 2003-as számítástechnikai beszerzése során, azonban a tárcánál időközben eltűntek a beszerzéssel kapcsolatos dokumentumok. Pontosabban: a minisztérium nem tudott érdemi felvilágosítást adni, arra hivatkozva, hogy a "többszöri átszervezés és nyugállományba vonulás következtében a beszerzés során érdemben eljárt személyek már nincsenek a HM állományában".

Az előzetes versenyhivatali vizsgálat során meghallgatott minisztériumi főhivatalnok tanúvallomásából kiderül: a minisztérium a nyolcezer Microsoft-licenc beszerzésére nem írt ki külön tendert, illetve a 2001 óta teljesítő HP-től és Számalktól (amelyek szerződését felmondták) nem kért be árajánlatot. Csupán arról értesítette 2003 szeptemberében a Synergont, hogy őt választotta a beszerzés fővállalkozójának. Azt javasolták a társaságnak, hogy a HP-t "helyismerete miatt" vonja be alvállalkozónak. A Synergon munkatársainak levelezése arra utal, mintha a kulisszák mögött zajló alku során a HP elfogadta volna a kész helyzetet, lemondva a 2001-es szerződésben biztosított jogairól, és a nyereség feléért alvállalkozóként betársult volna a Synergon mellé. A korábbi alvállalkozó Atigris-Számalk így kimaradt az üzletből.

A dokumentumok híján azonban a Versenyhatóság azt sem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy a HP és a Synergon által egyeztetett szerződés, illetve a különféle megállapodások a HM döntése előtt vagy után születtek - holott a két cég levelezése erre utal. A GVH indoklása szerint így a cégeknél a kartellvád nem áll meg, azonban a tárca magatartása "versenyjogi aggályokat vet fel" - igaz, ez a versenytörvény szerint a bíróság hatáskörébe tartozik.

Lapunk kérdésére a honvédelmi tárca úgy nyilatkozott: tudomásul veszi a GVH határozatát. Mint állítják, az eljárásnál minden segítséget megadott a tárca, "a fellelhető iratanyagot maradéktalanul rendelkezésre bocsátotta". A minisztérium belső vizsgálata során tapasztalt hiányosságok miatt ez év január 1-jétől a közbeszerzési eljárásokat a HM egy új szervezete, a Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség bonyolítja le.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.