Szétverik a Másik Oroszországot

Gumibotok és letartóztatások kísérték a hétvégi ellenzéki tüntetéseket Oroszországban. A jövő márciusi elnökválasztások közeledtével egyre nagyobb erőkkel lép fel a rendőrség az "Elégedetlenek menetét" szervező Másik Oroszország (DR) ellen.

Hivatalosan a Kreml a Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok és Mihail Kaszjanov exkormányfő fémjelezte szövetséget komolytalan szervezetnek tartja. Ennek ellenére szombaton 9 ezer rendfenntartó vonult ki az orosz főváros utcáira.

Bár aznap voltak nagyszabású Kreml-párti tüntetések is - az ifjúsági szervezetek 15 ezer résztvevőt vittek a Lomonoszov Egyetem elé -, az erők java a DR gyülekezőhelyén, a Puskin téren összpontosult, ahol Kaszparov mellett további 250-500 főt tartóztattak le, kormányellenes jelszavak hangoztatásáért és engedély nélküli tüntetésen való részvételért. (A felvonulást a városvezetés nem engedélyezte, csak a menetelés célpontjaként megadott helyszínen való demonstráció megtartásához járult hozzá. Igaz, a rendezvény végét itt is rendőri oszlatás kísérte.) Kaszparov szombat este szabadult, a szabálysértésért ezer rubeles (1 rubel kb 7 forint) bírsággal.    

Tegnap Szentpéterváron másfél ezer DR-szimpatizáns nézett farkasszemet ugyanennyi rendőrrel. A tüntetők Vlagyimir Putyin államfő távozását, valamint a múlt havi helyhatósági választások eredményének érvénytelenítését követelték. (A választáson nem vehetett részt a Jabloko ellenzéki párt.)

A DR itt sem kapott engedélyt felvonulásra. A rendőrség akkor ütközött össze a tüntetőkkel, amikor azok az engedéllyel megtartott demonstráció helyszínéről távoztak. A rendőrség letartóztatta Kaszparov sajtótitkárát és száz tüntetőt. Marina Litvinovics mellett a rendőrség a hivatalos jelentése szerint azokat vette őrizetbe, akik kormány- és alkotmányellenes jelszavakat skandáltak, valamint az engedély nélküli felvonuláson való részvételre felszólító szórólapokat osztogattak.

- Az őrsön nem voltak nagyon óvatosak, én, például, meglógtam onnan, amíg a folyosón várakoztattak minket – mondta lapunknak a moszkvai tüntetés egyik letartóztatott résztvevője. A tüntetőket vasárnapra pénzbírság kiszabása után elengedték, de többük ellen eljárás indul, hivatalos személy elleni erőszakért.

A moszkvai tüntetések napján az orosz elnök Szentpéterváron találkozott Silvio Berlusconival, aki a világ számos országában turnézó Vegyes harcművészetek összecsapása sportgála meghívott vendégeként érkezett a városba. Az olasz exkormányfő szerint csak a sajtó fújta fel a tüntetésről szóló híreket. Az ANSA olasz hírügynökség szerint Berlusconi hozzátette: Oroszország olyan ország, amely hisz a demokráciában. Putyin sem most, sem korábban nem kommentálta a tüntetéseket.- A hatalom a polgári demokrácia kiépítése helyett a rendőrállamot választotta – mondta ugyanakkor az Echo Moszkvi orosz rádiónak adott vasárnapi nyilatkozatában Kaszparov, aki szerint továbbra is lesznek ellenzéki megmozdulások, "mert ez az egyetlen demokratikus  eszköz a hatalommal szemben".

(Moszkva)

Több ellenzéki tüntetõvel együtt letartóztatták a sakkvilágbajnok Garri Kaszparovot is Moszkvában
Több ellenzéki tüntetõvel együtt letartóztatták a sakkvilágbajnok Garri Kaszparovot is Moszkvában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.