Szilvásy: a radikális csoportok továbbra is meg akarják zavarni az ünnepet

Szilvásy György Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésének résztvevői előtt rövid tájékoztatást adott az ország biztonsági helyzetéről. Hangsúlyozta, hogy egészében véve a helyzet stabil, a terrorfenyegetettség nem fokozódott, a terrorizmusnak nincs bázisa Magyarországon.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy külföldi elemzők is regisztrálták, Magyarországon aktivizálódtak az alkotmányellenes erők, amelyek tagadják, hogy az országban demokratikus rendszer van, és bevallottan a rendszer aláásásán, megdöntésén munkálkodnak. Nem kerülte el az ő figyelmüket sem, hogy a politikai elit egy részének oldaláról heves általánosító támadások érik a rendőrséget és a nemzetbiztonsági szerveket, amelyek a közrendet védik. Ez nyugtalanságra ad okot, éppúgy, mint az is, hogy a Fidesz nem tanúsít egyértelmű magatartást, nem határolódik el a szélsőségesektől.

A március 15-ével kapcsolatos helyzetet Szilvásy György a Nemzetbiztonsági Hivatal értékelése alapján ismertette. Közölte: 2006. szeptember 17. és 2007. március 5. között az alkotmányellenes csoportokkal és tervezett akcióikkal összefüggésben 167 miniszteri tájékoztatásra felterjesztett információ keletkezett az NBH-ban. Ezek közül 55 fegyverek és egyéb támadóeszközök beszerzéséről, 32 erőszakos cselekmények előkészítéséről, 24 védett vezetők biztonságának veszélyeztetettségéről, 18 a rendőri erők megosztásáról, 21 a Parlament és a Kossuth tér veszélyeztetettségéről, 12 a rendezvényekhez kapcsolódó kockázatokról, 5 pedig más témával kapcsolatos értesülésről adott számot.

 Az információkból kiderül: a radikális kormányellenes csoportok továbbra is céljuknak tekintik a nemzeti ünnep megzavarását és alkotmányellenes követeléseik kifejezésre juttatását. Hangvételükben fokozatosan megjelenik az erőszakos, „forradalmi úton” megvalósuló „valódi rendszerváltás” kikényszerítésének gondolata. A célok részben hasonlítanak azokhoz, amelyeket szeptember-októberben követtek: a Kossuth tér visszafoglalása, bejutás a Parlament épületébe, esetleg más objektum elfoglalása, a Szabadság téri orosz emlékmű megrongálása. Jelentős kockázattal jár az, hogy egyes csoportok általában fegyvernek nem minősülő, azonban a közbiztonságra veszélyes, adott esetben emberélet kioltására is alkalmas eszközök beszerzését mérlegelik. Speciális szögeket gyűjtenek, hogy azokat összehegesztve akadályozzák a rendőrségi járművek, lovak mozgását, káoszt idézzenek elő a rendezvények helyszínén. Tervezik gyújtópalackok, füstpatronok bevetését is. Egy őrizetbe vétel nyomán tartott házkutatás során légfegyvereket, alkaros csúzlit, ehhez lőszerként használatos vasgolyókat, számszeríjat, gyújtópalack készítéséhez szükséges eszközöket találtak. Egyes információk szerint illegális úton, külföldről kívánnak lőfegyvereket behozni az országba.

Szilvásy György éppen ezért nyomatékosan hangsúlyozta, hogy március 15-én minden megmozdulás rendezőit különleges felelősség terheli azért, hogy provokátorok ne zavarhassák meg békés megmozdulásukat.

A Budapesten kívüli aktivitásról szólva a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter közölte: több vidéki városban buszokat rendeltek szélsőségesek, akik a fővárosba készülnek. Az utazást szervezők között vannak a sport stadionokból ismert rendbontók, vidéki futball szurkolói csoportok is. A vidéki tevékenység központi eleme a közlekedés akadályozása, egyes közutak részleges vagy teljes blokádja. A március 15-ére tervezett forgalomlassító akciók részben a saját erő megmutatására irányulnak, részben pedig arra, hogy a rendőrség figyelmét elvonják a fővárosi rendezvényekről.

Szilvásy György értékeléséből kitűnt: az NBH nem regisztrálja a szélsőségesek számának gyarapodását, egy körülbelül 2000-2500 fős kemény mag, valamint a hozzájuk csatlakozók akcióival lehet számolni Budapesten. Számításba kell azonban venni, hogy ha a szélsőségesek nagyobb létszámú tömegrendezvényhez csatlakoznak, fokozott veszélye lehet bármilyen provokatív akciónak. Ennek megfelelően az NBH a rendőrséggel szorosan együttműködve továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít az alkotmányellenes törekvések megismerésére, a lehetséges biztonsági kockázatok feltárására és minimalizálására, valamint a megelőzésre.

(forrás: Miniszterelnöki Hivatal)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.