Elment a hajléktalanok dühös védelmezője

Lapzsemlénk mai témáiból: Pózol vagy valóban középre húz Rogán? - "Elmaradt" Orbán évértékelője - Walesa: "ez a gyengeelméjű az elnökünk"

Pózol vagy valóban középre húz Rogán?

"Középen álló, haladó reformer, már-már liberális politikus, azon belül is inkább gondos várospolitikus, mintsem szigorú pártpolitikus képét igyekszik kialakítani magáról Rogán Antal. Pedig alig egy éve még a Fidesz kampányfőnöke, erélyes megmondóembere volt, s olyan "bakik" fűződnek a nevéhez, mint az MSZP-szerver feltörése vagy a Vizsla-ügy. Vajon valódi ez az új elköteleződés?" - Lengyel Tibor elemzése a Népszavában olvasható.

"Nem mentem volna el kordont bontani"

Rogán a  Magyar Narancs legutóbbi számában megjelent interjúban a kordonbontással kapcsolatban - amelyről Áder Jánoshoz, Kósa Lajoshoz, Pokorni Zoltánhoz hasonlóan távolmaradt - úgy fogalmazott: "ha előre tudok róla, akkor a Kossuth teret is magában foglaló kerület polgármestereként nem mentem volna el, mert nekem a megoldást kell keresni, és nem figyelemfelhvó akciókban részt venni."

"Elmaradt" Orbán évértékelője

"Az idén "elmaradt” Orbán Viktor országértékelő beszéde" - olvasható Debreczeni József elemzése (Populizmus és gyűlölet címmel) a Népszavában. - "Hét végi szózatából csak annyit tudhattunk meg (sokadszorra), hogy mennyire gyűlöli Gyurcsány Ferencet. Továbbá, hogy mennyire szeretné, ha mások is gyűlölnék. Lehetőleg az egész ország (a két Jánost, a Kókát meg a Verest leszámítva)."
Az Orbán-beszédből kihallható  kapitalizmuskritikáról Debreczeni  többi között ezt írja: ez "Torgyán József színvonala 1995 táján (az ő émelyítő, operettes bája nélkül). Amit Orbán hozzátesz: az egyre nyíltabb – és avíttabb – baloldaliság. A becsületes, értékteremtő munka piedesztálra emelése – a nyerészkedő tőke ellenében."
Debreczeni József felidézi "az Orbánhoz mindig méltányos és visszafogott Tamás Ervin szavait" a Népszabadságból (Ijesztgetni könnyű), majd így folytatja Orbán beszdének értékeléásét: "Ide már nem politológiai, hanem (minimum) pszichológiai ismeretek kellenének.
De egy kérdést azért még fölteszek.
Vajon meddig tapsolnak még Orbánnak az első sorban Antall József egykori hívei? Mit kell még mondania ahhoz, hogy végre felocsúdjanak?"

Walesa: "ez a gyengeelméjű az elnökünk"

"Feljelentést tettek az ügyészségen a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) lengyel konzervatív párt parlamenti képviselői szombaton Lech Walesa volt államfő ellen, aki előzőleg gyengeelméjűnek nevezte Lech Kaczynski elnököt" - olvastuk a Népszavában. - "Ez a gyengeelméjű az elnökünk" – kiáltott fel a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője a rendszerváltás utáni titkosszolgálatokról szóló jelentést kommentálva, amelyet pénteken tett közzé Lech Kaczynski államfő. A jelentés a titkosszolgálatoknak, illetve azok törvénybe ütköző cselekedeteinek a tolerálásáért Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski volt államfőket, továbbá az egymást követő védelmi minisztereket teszi a felelőssé, akik közül többen a Szolidaritásból kerültek ki."

Napirend előtti vita lesz a Che Guevara fesztiválról

Gyurcsány Ferenc volt a Fiatal Baloldal "Che Guevara 2007" fesztiváljának fő előadója - olvasható a Magyar Nemzet beszámolójában. A fesztivált az angyalföldi József Attila Művelődési Központban szigorú biztonsági intézkedések közepette tartották meg. A Fidesz, illetve a Fidelitas "egyelőre nem kívánja kommentálni" a fesztiválon elhangzottakat, de Szijjártó Péter holnap napirend előtt az Országgyűlés elé viszi a témát.

Elment a hajléktalanok dühös védelmezője

Henry Groues (Pierre abbé), a francia hajléktalanokat segítő Emmaus közösségek alapítója 94 évesen elhunyt - olvastuk az Economistban. A modern Franciaországnak olyan szentje is van, akit csillapíthatatlan harag fűtött. Pierre Abbé látogatása felkavaró élmény volt bármely hatalom képviselője számára. Haragja még saját magát is meglepte.
A háború alatt kioktatta Charles de Gaulle-t, mert kevés tej volt az újszülötteknek.
Évtizedekkel később, amikor Jacques Chirac szavaztvásárlási célú gesztusként üres épületeket adott a hajléktalanoknak Pierre abbé hipokratának nevezte.
Franciaország ezt a hangot először 1954. február elsején hallotta - emlékeztett az Economist. - Pierre Abbé magához ragadta a mikrofont a Luxemburg Rádióban és elmondta a hallgatóknak, hogy egy nő, aki kilakoltatási értesítést szorongatott a kezében, aznap éjjel halálra fagyott a Sebastopol sétányon. Az idő kíméletlen volt egész Franciaországban, több ezer ember haldoklott. Pierre Abbé takarókért, ételért tűzhelyért és pénzért folyamodott melyeket az ideiglenes telephelyére kért a Hotel Rochesterbe. Az emberek reakciója oly nagy mértékű volt hogy nem csak a hotel hallja, hanem a szomszédos kihasználatlan Orsay pályaudvar egészen a tetejéig megtelt adományokkal. A hadsereg teherautói segítettek a szállításban, az országgyűlés pedig 10 milliárd frankot szavazott meg a szegények megsegítésére.
Pierre Abbé a kezdeményezést ’Emmaus’-nak nevezte el, a hely után, ahol az apostolok menedéket adtak az emelkedő, de még ismeretlen Krisztusnak. Az Emmaus közösségek sikeresen terjedtek és számuk egyre növekedett, 2006-ra 350 telephelyük volt közel 40 országban, 110 csupán Franciaországban.

Pierre Abbé tüske volt az egymást követő francia kormányok szemében. Egy évvel halála előtt még mindig egy olyan törvényért lobbizott, mely megfelelő szállást biztosít hajléktalanok számára. Mindazonáltal nem talált élvezetet a nyilvánosságban és nem érdekelte saját népszerűsége. Miután több éven át vezette a legnépszerűbb emberek listáját Franciaországban, 2004-ben levetette magát a listáról. A hírnév segített az ügyön, de el is borzasztotta Pierre abbét.

Henry Groues alapítványának honlapja itt található.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.