Angolul is szól az Al-Dzsazíra

Olyat akarunk mutatni, amit más hálózat nem mutat, azt a világot, amiről eddig nem készültek riportok, és olyan kérdéseket akarunk feltenni, amelyeket mások eddig nem mertek – mondta a magyar idő szerint szerda délután egykor induló angol nyelvű Al-Dzsazíra hírtelevízió londoni irodájának vezetője, Sue Philips a Reutersnek.

Az arab hírcsatorna angol nyelvű kiadása a CNN és a BBC vetélytársa kíván lenni, egyben új hangnemet és megközelítést akar kialakítani a hír-televíziózásban.

Tíz éve a BBC Arabic “romjaira” épülő Al-Dzsazíra forradalmasította az újságírást a Közel-Keleten, Nyugaton azonban többször érte az a vád – különösen az iraki háborúval és Oszama Bin Ladennel készített interjúkkal kapcsolatban –, hogy a terroristák szócsöve. Az angol nyelvű Al-Dzsazíra műholdon keresztül sugároz majd Kuala Lumpurból, Dohából, Londonból és Washingtonból. Negyvenmillió háztartást céloznak meg, Afganisztántól kezdve az Egyesült Államokon keresztül Izraelig.

Magyarországon műholdon szabadon fogható lesz a csatorna. Ahogy arab testvérét, alapvetően ezt a vállalkozást is a katari emír finanszírozza. A hírcsatorna indulásával egy időben megújul az Al-Dzsazíra angol nyelvű honlapja, ahol élőben lehet nézni az angol adást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.