USA-választás: demokrata győzelem

Nem az iraki háború, hanem a kormányzati korrupció elutasítása volt a legfontosabb szempont, ami alapján az amerikai szavazók döntöttek a keddi kongresszusi választásokon - derült ki a gyorsfelmérésekből. Az előzetes eredmények alapján a Demokrata Párt megszerezte a többséghez szükséges mandátumokat a képviselőházban, a kormányzóválasztások eredményei szerint 12 év után először fordul elő, hogy a szövetségi államok több mint felének élén demokrata párti kormányzó áll. A szenátusi többségért vívott harcban Virginia állam választási eredménye dönt.

Donald Rumsfeld lemondott

Lemond tisztségéről Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Távozását George Bush amerikai elnök jelentette be. Utódjául Robert Gates volt CIA-igazgatót nevezte ki. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Demokrata győzelem

Az ellenzéki Demokrata Párt szerezte meg a mandátumok többségét az előzetes eredmények szerint az amerikai képviselőházban a félidős kongresszusi választásokon, a szenátusban azonban még nem dőlt el a harc a két párt között.

A francia hírügynökség szerda reggeli becslése szerint a képviselőház összetétele a következőképpen alakul:

Régi összetétel:                        Új összetétel:
Demokraták: 202 mandátum        223 mandátum
Republikánusok: 232 mandátum    201
Még el nem dőlt mandátumok száma: 11

A szenátus várható összetétele a választások nyomán:

Régi összetétel:                        Új összetétel:
Demokraták: 44 mandátum         47 mandátum
Republikánusok: 55 mandátum     49
Független: 1 mandátum                   2
Még el nem dőlt mandátumok száma: 2

A szenátusban a demokratáknak hat helyet kellett elhódítaniuk a republikánusoktól, hogy megszerezzék a többéget. Montana és Virginia eredménye lesz a döntő, ahol rendkívül szoros a verseny.

A képviselőháztól eltérően, ahol a demokraták többsége biztos, még nem dőlt el, hogy a demokraták vagy a republikánusok fogják-e ellenőrizni a szenátust. Virginia és Montana államokban még nyílt a harc, a demokratáknak ott győzniük kell ahhoz, hogy a szenátusban is többséget szerezzenek maguknak.

Demokrata győzelmet jósoltak

Az exit pollok eredményei a választások előtti közvélemény-kutatások adataival egybecsengve azt mutatták: a demokraták jobban szerepeltek a republikánusoknál. Az ABC News hírtelevízió szerint tíz választóból hatnak kedvezőtlen véleménye volt George Bush elnökről és az iraki háborús politikáról.

A szokatlanul elmérgesedett, botrányokkal tarkított kampányban mindkét párt a háborúra helyezte a hangsúlyt: a kormányzó republikánusok azt sulykolták, hogy csak ők képesek megvédeni a fenyegetésekkel szemben az Egyesült Államokat, a demokraták viszont azt az üzenetet ismételték, hogy az egész iraki háború egy csődtömeg, amiért a Republikánus Párt és személy szerint Bush elnök a felelős. A legfőbb mérlegelési szempont azonban nem a háború volt.

A szavazás után megkérdezettek 41 százaléka alapvetően a korrupció elutasítására, nyilvánvalóan a Republikánus Párt ellen szavazott. A válaszolók 40 százaléka nevezte meg a fontos döntési szempontok között a terrorizmus elleni küzdelmet, ezenkívül a gazdaság és Irak kérdése a szavazók 39, illetve 36 százaléka számára volt fontos szempont. A terrorellenes harcot és Irakot a két nagy párt támogatói közel azonos mértékben tartották fontosnak. A gazdasági szempontokat figyelembe vevők között azonban - a várakozásokkal ellentétben - a republikánus kormány teljesítményét elutasító demokrata szavazók voltak többségben.

A Bush-kormány - úgy tűnik - rosszul kalkulált, amikor azzal számolt, hogy a választásokon a szavazók elsősorban a helyi kérdések alapján fognak dönteni. A szavazóhelyiségekből kilépőket szondázó CNN szerint a választók 62 százalékát az országos szintű kérdések érdekelték, és csak 33 százaléknak voltak fontosabbak a helyi ügyek.

A CNN felméréseit megerősítve az Amerika Hangja rádió szavazás utáni gyorsfelmérések alapján szintén azt közölte: az ellenzéki jelölteket támogató szavazókat elsősorban nem az iraki háború miatti kiábrándultság, hanem a korrupciós és egyéb botrányok mozgatták.

A hírtelevízióban az is elhangzott, hogy ez volt az eddigi legdrágább kongresszusi választási kampány, a pártok 2,6 milliárd dollárt költöttek a szavazók megnyerésére. Bár a demokraták több pénzt tudtak mozgósítani, mint az előző kampányok idején, még mindig elmaradtak a republikánusoktól, akik viszont így sem tudták ellensúlyozni a népszerűségvesztést.

Kisebb hibák voltak az elektronikus szavazásnál

A 200 millió szavazásra jogosult amerikai a kongresszusi alsóház, a képviselőház összes - 435 - tagját, valamint a felsőház, a szenátus egyharmadát, azaz 33 szenátort és 36 szövetségi állam kormányzóját választotta meg.

Néhány helyen, ahol nem volt erős verseny, már eldőlt a mandátum sorsa: az újraválasztott szenátorok között van a republikánus Richard Lugar Indiana államban, akinek ez lesz a hatodik mandátuma.

Választási illetékesek és szakértők szerint gondok voltak az elektronikus szavazással Colorado, Florida, Indiana, Missouri, New Jersey, Ohio, Tennessee és Texas államban, de - mint mondták - sok helyen a probléma jelentéktelen volt és rövid idő alatt sikerült kiküszöbölni.

Újraválasztották Edward Kennedy szenátort

Újraválasztották Massachussetts államban Edward Kennedy demokrata párti szenátort, a 72 éves politikus 1962 óta tagja az amerikai kongresszus felsőházának. Robert C. Byrd demokrata párti szenátor szintén megőrizte helyét Nyugat-Virginában: a 88 éves Byrd az Egyesült Államok történetében a leghosszabb időt: 48 évet töltött a szenátusban. A republikánus jelöltek közül Richartd Lugar indianai és Olympia Snowe Maine állambeli szenátornak sikerült az újraválasztás.

Több kormányzói hely sorsa is eldőlt. Massachussetts államban a demokrata párti Deval Patrickot választották meg, aki Bill Clinton elnöksége idején az igazságügyi minisztérium polgári jogok osztályát vezette. Ő a második színesbőrű politikus, akit Egyesült Államok történetében kormányzóvá választottak.

Demokrata párti jelöltek győztek Indianában, Ohióban és Pennsylvániában

A demokrata párti jelöltek győztek a félidős képviselőházi választásokon a hagyományosan republikánus fellegvárnak számító Indiana államban, Brad Ellswortnak sikerült győzelmet aratnia a hat ciklust a törvényhozásban töltött John Hostettler felett.

Pennsylvaniában is kulcsfontosságú pozíciót hódítottak el a demokraták: Bob Casey legyőzte Rick Santorum eddigi szenátort, az iraki háború lelkes támogatóját. Ohio államban Sherrod Brown demokrata párti jelölt győzött Mike DeWine eddig republikánus szenátorral szemben.

A 435 fős képviselőházban a Demokrata Pártnak 15-tel, a 100 fős szenátusban pedig hattal több mandátumra van szüksége a többség megszerzéséhez.

Hillary Clinton ismételhet

Újraválasztották Hillary Clinton demokrata párti szenátort, volt first ladyt New York államban. Bill Clinton volt elnök felesége közel 30 millió dollárt költött a kampányára, jóval többet, mint bármelyik versenytársa, annak ellenére, hogy kevésbé veszélyes ellenféllel állt szemben: a republikánus John Spencer kampánykiadása mindössze 4,8 millió dollár volt.

Újraválasztották John Lieberman connecticuti független szenátort is az amerikai média jelentése szerint. Lieberman, aki Ned Lamont demokrata párti és a Alan Schlesinger republikánus jelöltettek volt versenyben, ígéretet tett, hogy újraválasztása esetén a demokrata pártiakkal szavaz majd együtt.

Schwarzennegert is újraválasztották

Újraválasztották Arnold Schwarzenegger kaliforiniai kormányzót is a félidős választásokon a KCBS rádió jelentése szerint. Az osztrák származású egykori testépítő-bajnok a Republikánus Párt színeiben mérsékelt környezetvédő politikájával győzte le a demokrata párti Phil Angelidest.

Megválasztották a képviselőház első muzulmán tagját

A demokrata párti Keith Ellison személyében Minnesotában megválasztották az amerikai képviselőház első muzulmán tagját. A 43 éves feketebőrű ügyvéd sajnálkozását fejezte ki, hogy a vallása iránt tanúsított érdeklődés miatt háttérbe szorult a programja, amelyben a szegények védelmét, általános egészségbiztosítási rendszert és a megújuló energiaforrások fejlesztését tűzte ki célul.

Az első nő az elnökségi székben

"Egy nagy demokrata győzelem küszöbén állunk" - fogalmazott a kaliforniai Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata kisebbségének vezetője, aki pártjának győzelme esetén az első nő lesz, aki betöltheti az alsóházi elnöki tisztét. Ken Mehlman, a Republikánus Párt választási bizottságának elnöke azt mondta, a szenátus ellenőrzését még megtarthatja a kormányzó párt.

Bush elnök sajtótájékoztatón szólít az együttműködésre

A képviselőházi többségnek a Demokrata Párt általi megszerzése miatt csalódást elszenvedő George Bush elnök szerdán sajtótájékoztatót tart, amelyen a felszólítja ellenfeleit az együttműködésre - közölte a Fehér Ház. Tony Snow szóvivő szerint a választások kimenetele, vagyis hogy az előrejelzések szerint a demokraták megszerzik a többséget a képviselőházban, és több szenátusi mandátumot elhódítanak a republikánusoktól, annak tudható be, hogy a demokraták sok időt töltöttek az elnök munkájának bírálatával. Az amerikai televíziókban ismertetett exit poll felmérések szerint a választók döntését a kormányzópárt korrupciós ügyei, a terrorizmus elleni küzdelem és az iraki háború kérdései befolyásolták.

(forrás: MTI)

Demokrata-párti öröm Washingtonban
Demokrata-párti öröm Washingtonban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.