A génmanipuláció elleni és melletti érvek az Országgyűlésben

A képviselők többsége egyetértett abban: meg kell akadályozni, hogy génmódosított terményeket hozzanak be vagy termeljenek itt. De azért elhangoztak érvek a sokat támadott technológia mellett is.

Az Országgyűlés a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998-as törvény módosításáról vitatta meg kedd este.


A fideszes Ángyán József felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarországnak sem környezeti, sem gazdasági érdeke nem fűződik a jelenlegi genetikailag módosított (gmo) fajták meghonosításához. Az ellenérvek között említette, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, milyen ökológiai következményei lennének a módosított fajták termesztésének.

Ángyán József szerint több módon kellene megvédeni Magyarországot a génmanipulált terményektől. Ezek között említette a moratóriumot, a piaci alapon történő kiszorítást, valamint az együttműködést azok között a régiók között, amelyek már kinyilvánították gmo-mentességüket az unión belül.A fideszes képviselő szerint speciális megfigyelési rendszert, egészségügyi géntechnológiai hatóságot kell kiépíteni, valamint lakossági felvilágosító kampányt kellene indítani.

A politikus szerint Magyarországnak uniós szinten is lobbiznia kellene a génmanipuláció ellen.Godó Lajos MSZP-s képviselő viszont úgy látja: a szigorú ellenőrzés biztonságosabbá teszi a gmo-termékeket, ráadásul a hagyományos nemesítési eljárások során is módosul a növények génállománya.

A génmódosítás előnyeiről szólva a szocialista politikus egyebek mellett azt említette: a génkezelt növények termesztésekor kevesebb vegyszerre van szükség, az ilyen növények több vitamint, kevesebb szénhidrátot tartalmazhatnak. Godó Lajos szerint a terméshozam is növelhető ezekkel a terményekkel, anélkül, hogy újabb területeket vonnának be a termelésbe.Ángyán József (Fidesz) a szocialista képviselő felszólalására reagálva elmondta, hogy nem lehet növelni a termelékenységet a génkezelt növényekkel. A génmanipulációval evolúciós lépcsőket lép át a tudomány, ellentétben a nemesítéssel - tette hozzá.

Kis Zoltán SZDSZ-es politikus szerint olyan törvénymódosítást kell elfogadni, amely megakadályozza a génmanipulált növények termesztését Magyarországon. A liberális képviselő ugyanakkor úgy vélte: a génkezelt termékek forgalomba hozatalát az országban nem lehet megakadályozni.Járvás István és Czerván György fideszes és Karsai József MSZP-s képviselő is egyetértett abban, hogy Magyarországnak gmo-mentes államnak kell maradnia.

Ángyán József (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy cégek elfogadtatták ugyan a "kvázi azonosság" elvét a világban, azon az alapon, hogy a génmanipulált termékek "alig módosítottak", de ez Európában nem elfogadható az embereknek.Példaként említette, hogy a kergemarhakóros és az egészséges szarvasmarha is "kvázi azonos", hiszen csak egy prion különböző bennük, mégsem kérdés, hogy melyiket választaná.

Gusztos Péter (SZDSZ) közölte, hogy a Liberális Zöld Tanács és a parlamenti frakció is úgy döntött, hogy elutasítja a génmanipulált termékek magyarországi forgalmazását és az ilyen vetőmagok használatát, mert nem lehet tudni, hogy ezeknek milyenek a hosszú távú hatásai. Szerinte a génmanipulált termékek csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy mit tartalmaznak, akár olyan feltűnően is, mint a dohánytermékeken az egészségügyi felhívást.Beszélt arról is, hogy gyakorló vegetáriánusként tudja, hogy a külföldről érkező szója-termékek többsége amerikai, és ezek akár génmódosítottak is lehetnek, mégsem derül ki a csomagolásból.

A kormánypárti képviselő azt javasolta, hogy a génmanipulált termékek forgalmazásánál a gyógyszerekéhez hasonló engedélyezési és forgalomba hozatali szabályok legyenek.Ékes József (Fidesz) felszólította a parlamenti pártok EP-képviselőit, hogy lobbizzanak a szigorúbb szabályozásért Brüsszelben. Felvetette, hogy végső esetben forduljon az ország az Európai Bírósághoz annak érdekében, hogy kitiltsák az unióból a génmanipulált termékeket.

Véleménye szerint Magyarországnak fejlesztenie kellene az öko- és a biotermesztést, így megmaradhatna "szigetnek" Európában.Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az általános vita zárszavában azt mondta, ha az uniós joganyag megengedőbb, akkor Magyarország sem tud végleges tiltást bevezetni a génmanipulált termékekre, de hozhat olyan kemény szabályokat, hogy ne érje meg Magyarországon ezzel foglalkozni.

Úgy vélte, az öt parlamenti párt közösen akár a génmanipulált termékekre vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát is kezdeményezhetné.Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta, és berekesztette az ülést. Az Országgyűlés következő ülését november 13-ra, hétfőre hívta össze.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.