Bushnak tetszett a Vajna-film

Nyakkendő, formaságok és sajtó nélkül, közvetlen és meleg hangulatban töltötte a vasárnap estét George W. Bush és mintegy negyven vendége. A Fehér Ház keleti szárnyában lévő vetítőteremben az amerikai elnök megtekintette az 1956-ról szóló Szabadság, szerelem (az angol verzióban A dicsőség gyermekei) című filmet.

 

Az eseménnyel az Egyesült Államok elnöke immár harmadszor emlékezett a magyar forradalomra. Először március 15-én vett részt a kongresszusban tartott emlékünnepségen, majd nyári budapesti látogatása során a Gellért-hegyen mondott beszédben méltatta a magyar nép szabadságharcát.

A fehér házi filmvetítés, amelynek programjában először szerepelt magyar alkotás, az elnök magánrendezvényének számít, semmilyen politikai vagy kampánycélt nem szolgál. A filmre April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hívta fel a Bush házaspár figyelmét, és az elnök már nyáron jelezte, hogy Andy Vajna és Goda Krisztina alkotását "a nép házában", azaz a rezidenciáján szeretné megnézni. A film producerén és rendezőjén kívül vasárnap ott volt a Fehér Házban George Pataki, New York állam kormányzója, a Nobel-díjas kémikus Oláh György, Szeles Mónika, Demján Sándor, Tony Curtis, ifj. Maléter Pál, Simonyi András washingtoni magyar nagykövet, April Foley és elődje, George Herbert Walker, Josh Bolton, a Fehér Ház kabinetfőnöke, a nemzetbiztonsági tanács kelet-európai ügyekkel foglalkozó igazgatója, Damon Wilson, illetve az amerikai magyarság legnagyobb szervezete, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) több vezetője. Az elnöki asztalnál a nagykövetek és Vajna kapott helyet.

A film megtekintése előtt George W. Bush rövid bevezetőt tartott. Mint a HAC elnöke, Maximilian Teleki lapunknak beszámolt róla, az elnök méltatta 1956 jelentőségét, a szabadság jelképének nevezte a forradalmat, és visszaemlékezett rá, hogy gyermekként mennyire meghatották a magyarországi harcokról érkező hírek. A vetítés után Bush azt mondta, nagyon tetszett neki a film, amelyet az akkori történések lenyűgöző ábrázolásának tart. Az elnök nem nyilvánított véleményt a mai magyarországi helyzetről, de a magyarokat erős és bátor népnek minősítette.

A filmhez természetesen pattogatott kukorica dukált. A vetítés utáni vacsorán a vendégek öt-hat asztalnál foglaltak helyet, vadrizzsel tálalt lazac, illetve makarónis borjú között választhattak, a desszert túrótorta volt. A beszélgetés kisebb csoportokban folytatódott, Teleki Laura Bush asztalánál foglalt helyet, ahol a történelmen kívül a jelenlegi magyarországi helyzetről, a rendszerváltás problémáiról, illetve a határon túl élő magyar kisebbségekről is szó esett. A First Lady viszszaemlékezett rá, hogy kétszer is járt Budapesten, és nagyon tetszett neki a város. A vacsorát követően Josh Bolton kabinetfőnök személyesen kalauzolta végig a Fehér Ház nyugati szárnyán a vendégek kisebb csoportját. Az útvonal az elnöki dolgozószobát, az Ovális Irodát is magában foglalta, ahová a "hétköznapi" turisták sosem nyernek bebocsátást.

Maximilian Teleki szerint a két ország kapcsolatairól sokat elárul, hogy az elnök informális, baráti környezetben látta vendégül a film alkotóit és az amerikai magyarság képviselőit. A HAC elnöke azt mondta, az elnöki magánrendezvény azt mutatja, hogy a jó viszony nemcsak a biztonságpolitikai vagy gazdasági érdekeken, hanem a valódi bizalomhoz szükséges személyes ismeretségen is alapul.

A Fehér Ház által kiadott hivatalos vendéglistán szerepel a Magyar Szabadságharcos Szövetség díszelnöke, Pásztor László is. Pásztor a nyilasok ifjúsági szervezete egyik vezetőjeként Szálasi Ferenc bizalmasa volt és a háború után kétéves börtönbüntetésre ítélték. 1956-ban Győrben tevékenykedett, majd Amerikába távozott. A hatvanas évektől a Republikánus Párt számára az Amerikában élő kelet-európaiak szavazatait igyekezett megszerezni. 1988-ban zsidó szervezetek leleplezték, mire eltávolították az idősebb George H. W. Bush elnök választási kampánystábjából.

Jelenet a filmbõl
Jelenet a filmbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.