Foglalkoztatási partnerség

- Eljött az idő a kultúraváltásra a hazai foglalkoztatásban - jelentette ki tegnap Dunaújvárosban Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azon a rendezvényen, amelyen 12 taggal útjára indult a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért elnevezésű mozgalom.

Az új mozgalom elsősorban azokat a cégeket, érdekképviseleti szervezeteket és más foglalkoztatókat kívánja tömöríteni, amelyek folyamatosan szabályosan és humánusan kezelik a munkabiztonsági és munkajogi kérdéseket.

A dokumentumhoz bármely vállalkozás, civil szervezet, hatóság csatlakozhat. Cégek esetében alapfeltétel, hogy nem folyhat az adott vállalkozás ellen munkaügyi eljárás. Követelmény továbbá, hogy a céget a csatlakozás előtt egy éven át ne marasztalják el semmilyen munkaügyi szabálytalanság miatt. A partneri együttműködés chartájában többek között az áll, hogy a csatlakozók határozottan elzárkóznak a feketefoglalkoztatás minden formájától, nem szerződnek olyan alvállalkozókkal, amelyek nem tartják be a munkajogi előírásokat, és mindent megtesznek a munkavállalók jogainak tiszteletben tartásáért.

A dokumentum arra is kitér, hogy a munkaügyi hatóság a partnereket rendszeresen tájékoztatja a jogszabályváltozásokról, és az ellenőrzések során a közigazgatási határozat helyett az eddiginél gyakrabban él majd a figyelemfelhívás eszközével. Csizmár Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy kizárólag szankciókkal próbálják meg rávenni a munkáltatókat a jogszerű foglalkoztatásra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.