A gravírozott bicikli lebuktatja a tolvajt

Tizedére csökkent Hevesen és a városi kapitánysághoz tartozó területen a kerékpárlopások száma, amióta a biciklik vázába azonosító jelet gravíroznak a rendőrök, ami ellenőrizhetővé teszi a tulajdonos személyét.

Heves város térségének földrajzi viszonyai, vagyis a sík terep miatt sokan közlekednek kerékpárral, ami hosszú ideig jó terepet nyújtott a tolvajok számára. Egykor a kerékpár- igazolványok jelentettek némi visszatartó erőt, és azok megszűnése után indult igazán virágzásnak ez az üzletág. Az ellopott bringákat egészben vagy darabjaiban értékesítették a tolvajok, de előfordult, hogy az értékesebb járgányokat megtartották saját használatra. A használat előtt gondosan átmázolták őket, nehogy a színük alapján könnyen felismerhetők legyenek. A Heves városi rendőrkapitányságnak igen sok munkát adtak a biciklitolvajok, ezért a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány munkatársaival közösen megoldást kerestek - és a jelek szerint találtak is.

- Tíz éve az a javaslat, hogy valamilyen módon újra nyilvántartásba kellene venni a kerékpárokat, ami a lopás esetén a felderítést is megkönnyítené. Ebből kiindulva határoztuk el a gravírozást, ami azt jelenti, hogy egy elektromos kéziszerszámmal számot és jelet vésünk a vázba, majd lefotózzuk a járművet, a felvételt pedig a többi adat kíséretében számítógépen regisztráljuk - mondta Francsics Ottó rendőr alezredes, kapitányságvezető.

A kezdeményezés eredményesnek bizonyult. Az ismertetőjelek számos bűnözőt lebuktattak, ami után a térségben visszaszorult ez a bűncselekményfajta. Az első időszakban átlagosan havi tíz, jelenleg viszont már csak elvétve érkezik egy-egy ilyen irányú bejelentés az ügyeletre.

Eddig már kétezernél több regisztrálást végeztek a kapitányságon. A munkát egy rendőrségi szakember irányítja, s segítenek benne a helyi szakközépiskola rendészeti tagozatú tanulói. A városi rendőrkapitány szeretné elérni, hogy minden egyes biciklit regisztráljanak, mert az jelentősen megkönnyítené a nyomozást, a károsultaknak pedig több esélyük lenne arra, hogy visszakapják ellopott kerékpárjukat. Ezért hirdették meg, hogy augusztus 24-25-én a kapitányság udvarán ismét megjelölik a hozzájuk beszállított kétkerekűeket, ami után még kevesebb biciklilopásra számítanak a rend őrei.

Ha gravírozott a váz, óvatosabbak a tolvajok
Ha gravírozott a váz, óvatosabbak a tolvajok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.