Vérzékenység kamillától

Életveszélyes belső vérzésekkel szállítottak a montreali McGill egyetem klinikájára egy idősebb asszonyt, aki korábbi szívbillentyűműtéte óta véralvadásgátló gyógyszert szedett. Sikerült megmenteni az életét, és némi kutakodás után kiderült az is, mi okozta nála a kis híján végzetessé váló vérzékenységet. Meglepetésre a toroköblögetésre használt kamillafőzet, és az ugyancsak kamillakivonatot tartalmazó testápoló tej találtatott "bűnösnek".

Az általa több éve szedett gyógyszer a leggyakrabban alkalmazott, "vérhígítók" egyike, amelynek a hatóanyaga a kumarin. Ez az - eredetileg erjedésnek indult takarmányszénából, lóheréből kivont - anyag gátolja a májban fontos véralvadást serkentő faktorok termelését. Időközben kiderült, hogy más növényekben is lehet több-kevesebb kumarin. Nem ajánlatos például ilyen gyógyszerelés mellett hagymát, fokhagymát, gyömbért fogyasztani.

És mint most kiderült, kamillát sem. A kamilla (orvosi székfű) virágja főzet, olaj, illatosító szer formájában a legnépszerűbb gyógynövények egyike. Gyulladáscsökkentő, bőr- és nyálkahártya-nyugtató hatása mellett fertőtlenítő, enyhe nyugtató-altató, görcsoldó. Ami viszont a mellékhatásokat illeti, ismét bebizonyosodott, hogy ezeket nem lehet megúszni. Különösen fontos ezt szem előtt tartani olyankor, amikor, mint a jelen esetben is, hosszan tartó gyógyszeres kezeléssel a szervezet valamilyen fontos működésének az egyensúlyban tartásáról van szó.

A kamilla sem mindig gyógyít
A kamilla sem mindig gyógyít
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.