Mitől lesz egy napló webes?

Gyakorlatilag egyforma adottságok, akár még azonos ismertség, mégis némelyek webnaplóját ezrek nézik, másokét pedig alig. Mi az a blog, és mi kell a sikeréhez?

Naplót írni viszonylag egyszerű: kell hozzá egy vastagabb füzet, egy toll és naponta valamennyi idő - sőt még adatvédelmi problémákkal sem kellett megküzdeni, hacsak nem kürtöli világgá az ember a feljegyzéseit. Az utóbbi években azonban ezt a tevékenységet is utolérte a világháló csábítása, így ma már ugyanennek a netes változata - a webnapló, vagy más néven a blog hódít.

Ez a kicsit furcsán hangzó rövidítés az angol web (háló) és log (napló) szó összeolvadásából származik, és a világhálón elérhető elektronikus naplókat jelenti. (A hagyomány szerint a weblog szó újító, "we blog" - mi blogolunk - bontása alkotta meg ezt a kifejezést 1999 április-májusában.) Előnyük nemcsak az, hogy bárki olvashatja az interneten keresztül, hanem, hogy válaszolhat is rá: mit gondol egy-egy bejegyzés kapcsán - ezáltal egyfajta internetes közösséget kialakítva. Ezek persze szerveződhetnek ismeretségi alapon, sport, hobbi, de akár munka, illetve politikai-világnézeti alapon is.

Mielőtt valaki blogolásra, azaz blog írására szánná el magát, érdemes végiggondolni: lesz-e elég idő annak a napi, de legalább heti egyszeri frissítésére - új bejegyzések megtételére. Bár gondolatait bárki nyilvánosságra hozhatja, de pont a világháló lehetőségeiből adódó előnyök vesznek el a gondozás hiánya miatt: nem fog tudni kialakulni egy közösség, amelyik folyamatosan és interaktívan követi az eseményeket.

Hozzáértőbbek írhatnak saját programot is blogjuk működtetésére, kezelésére, de rendszerint lényegesen egyszerűbb keresni egy olyan szolgáltatót a világhálón, amelyik lehetőséget nyújt webnaplók fenntartására. A blogokat és a velük kapcsolatos oldalakat együttesen blogtérnek (angol eredetiben blogosphere) nevezik.

Saját blog indításához tehát valamelyik szolgáltatónál kell egy regisztrációs űrlapot kitölteni a honlapjukon, majd ezt követően a megadott azonosítóval és jelszóval lehet belépni a blogkészítő, illetve blogkezelő oldalra.

Blogot általában ugyanis egy weben keresztül elérhető, az irodai programcsomagoknál korlátozottabb képességű szövegszerkesztőben lehet írni, illetve ténylegesen elküldeni a rendszerbe, amely az új üzenetet megjeleníti a többi után időrendben. (E téren hazánkban is az angolszász szokás érvényesül, azaz a képernyőn a blogok bejegyzései fordított időrendben jelennek meg, tehát mindig a legújabb van legfelül).

Emiatt beszélünk naplóról. Webes naplóról pedig azért, mert - azon kívül, hogy a világhálón elérhetőek az aznapi, illetve korábbi bejegyzéseink - lehetőség van a bejegyzésekre érkező hozzászólások megjelenítésére is. Ha tehát valakinek közérdeklődésre számot tartó véleménye alakul ki egy bejegyzés kapcsán, akkor van lehetősége ezt az érintett szöveg után megírni. Közösség pedig akkor tud kialakulni egy blog körül, ha elég sokakban ébresztenek új gondolatot egy napló bejegyzései, és emiatt úgy gondolják, hogy folyamatosan célszerű kapcsolatban maradni a szerzővel - olvasva írásait és hozzászólva, amikor érdemes.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.