Hírek

l Elhunyt Vasilescu János. Életének 84. évében elhunyt Vasilescu János műgyűjtő, Győr város díszpolgára. A gyűjtő a XX. századi magyar képzőművészetet reprezentáló, páratlanul gazdag kollekciót hozott létre több évtizedes munkával. Műgyűjteményét 2004-ben Győr városának adományozta, így megvalósult az a vágya, hogy a kollekció egységét megőrizve Magyarországon maradhasson. Vasilescu Jánost az önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. (MTI)

l Özönvíz Andalúziában. Több utat le kellett zárni Spanyolországban a heves esőzések okozta áradások miatt. Számos lakóház és út, köztük autópálya-szakaszok kerültek víz alá a heves esőzések okozta áradások nyomán tegnap Spanyolország déli részén. Az ítéletidő legsúlyosabban az andalúziai Granada és Antequera városok környékét érintette. Az A-92-es jelzésű autópályát Murcia és Sevilla között helyenként egyméteres víz borította. A Córdoba és Malaga közötti 331-es számú főúton az ár elsodort több autót, amelyek végül árkokban kötöttek ki. Volt olyan körzet, ahol négyzetméterenként több mint 40 liter esővíz hullott. A hatóságoknak emberek tucatjait kellett kimenekíteni a hatalmas víztömegtől körülzárt autóikból vagy házaikból. (MTI)

l Büntetőeljárást indított a rendőrség az ellen a 48 éves tapolcai férfi ellen, aki 16 éves fiával együtt árammal akart halászni a Veszprém megyei Eger-patakon, ám e közben a fiút halálos áramütés érte - tudtuk meg Dániel-Tóth Zoltántól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Apa és fia egy benzines aggregátor vezetékét lógatta be a patakba, majd a kamasz fiú egy merítőhálóval ki akarta emelni az elkábult halakat, ám közben megcsúszott és a vízbe esett. (Népszabadság)

l Kamiontorlódás Rédicsnél. Több mint tíz kilométeres kamionsor alakult ki tegnap reggelre a rédicsi határállomásnál. A torlódást az okozta, hogy Szlovéniában nemcsak május elseje, hanem másodika is ünnepnap, ezért a szomszédos ország határőrei kedd este tíz óráig korlátozták a teherforgalmat. A szóvivő szerint ezt sok fuvarozó nem tudta, vagy figyelmen kívül hagyta, ami tumultushoz vezetett: szerda délelőtt már hétszáz kamion állt Rédicsnél, s a várakozási idő meghaladta a hat órát. Várhatóan ma is órákat kell várakozniuk a fuvarozóknak. A személyforgalomban nem volt fennakadás. (Népszabadság)

l Épségben felszínre hozták szerdára virradóra a mentőalakulatok azt a két barlangászt, akik kedden rekedtek benn a Fejér megyei Dűltkút-árki víznyelőben. A barlangászok bontani kezdték a Csókakő és Csákberény közötti víznyelőt. Öten tartózkodtak a víznyelőben, amelynek bejárata kezdett beszakadozni. Három barlangász még ki tudott jutni az omladék mellett, két társuk azonban bennrekedt. (MTI)

l A Világharmónia Futás (World Harmony Run) résztvevői ma pécsre érkeznek. A nemzetközi fáklyás váltófutás célja az országok közötti öszszetartás és megértés segítése. A láng még március 2-án indult útjára Lisszabonban. Európában 45 országon át, különböző nemzetiségű futók viszik a fáklyát, és több mint 24 ezer kilométer után október 10-én érkezik Londonba. A magyarországi szakasz főbb csatlakozási pontjai: Pécs, május 4., majd Nagykanizsa, Siófok és Székesfehérvár után május 7-én Budapest következik. (Népszabadság)

l Hatan könnyebben megsérültek, amikor szerda délelőtt egy épület faláról leszakadt egy állvány Budapesten, a Madách téren. A mentők a sérülteket kórházba szállították - közölte Győrfi Pál, a mentők szóvivője. A baleset vélhetően ugyannak a hétemeletes épületnek a bontása közben történt, ahol idén januárban már meghalt egy 31 éves román állampolgárságú férfi. Ő a liftaknában dolgozott, amikor elvágta a felvonó ellensúlyának drótkötelét. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.