Vidéken is bebútorozik a Kika

Eddig csak Budapesten és környékén építkeztek a nagy külföldi bútorkereskedelmi láncok, amelyek közül most a Kika nyitott először áruházat vidéki nagyvárosban. A cég újabb üzleteket tervez vidéken, és lépése követőkre találhat a konkurensek között is.

Győrben nyitotta meg tegnap első vidéki áruházát Magyarországon a Kika, amely az elkövetkezendő két évben még Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden kezd bele az építkezésbe. Az építkezés tavaly ősszel kezdődött, és a beruházás meghaladta a kétmilliárd forintot. Juhász Attila, a Kika Lakberendezési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az új bútoráruházban több mint százan dolgoznak. Mivel Magyarországon nincs bútoreladó-képzés, már októberben elkezdték az eladók (vagy ahogy ők fogalmaznak, a tanácsadók) felvételét és betanítását. Az új Kika 13 ezer négyzetméteren, gyermekmegőrzővel, étteremmel és több mint háromszáz ingyenes parkolóval várja a vásárlókat. Az ötszáz főt foglalkoztató Kika létszáma az év végéig nyolcszázra fog bővülni, mivel 2006-ban még két új üzletet nyit Pécsett, illetve Budapesten, az M5-ös bevezető szakaszánál.

Herbert Koch, az osztrák tulajdonos a magyarországi fejlődést látva a további terjeszkedést vélte a legfontosabbnak. A Kika egész Közép-Európában gőzerővel terjeszkedik, Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban is. Az elmúlt hetekben nyitotta meg üzletét Zágrábban és Prágában. Az eddigi beruházások összege meghaladja a 120 millió eurót.

A Kika Budapestről történő kimozdulása a konkurenseket is vidéki terjeszkedésre sarkallhatja, ami azt eredményezheti, hogy a vidéken élőknek nem kell okvetlen budapesti túrát tenniük, ha a környéküknél szélesebb lakberendezési kínálattal akarnak megismerkedni. A barkácsláncok terjeszkedésével ez részben már megvalósult, hiszen ezek a cégek bátrabban nyitottak vidéken, és kínálatukban a bútorok és lakberendezési cikkek is megtalálhatók. További barkácsáruházak építése várható országszerte, és új szereplők is belépnek a piacra.

A nagy külföldi lakberendezési láncok mellett felnőtt olyan hálózat is, amely boltjaival már lefedi a fél országot. A Retz Bútor mellett pedig vannak olyan több-boltos kisebb cégek is, amelyeknél nem lenne meglepő a vidéki terjeszkedés. Eközben a klasszikus magyar lánc, a Domus visszaszorulóban van, vidéki áruházaiból hatot már bérbe adott a Tescónak. Mivel a fő tulajdonos Fotex már az ingatlanüzletre koncentrál, korántsem lenne meglepő, ha hamarosan a többi Domusba is új bérlők költöznének, ami a cég kereskedelmi tevékenységének a befejezését jelentené.

Utolsó simítások egy korábbi áruháznyitáskor
Utolsó simítások egy korábbi áruháznyitáskor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.