Átadás után futnak a pénzük után

Egymilliárd forintos beruházással elkészült Jászapátiban a Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium rekonstrukciója és az új tornaterem. Több alvállalkozó nem kapta meg a munkájáért járó pénzt.

A csaknem százéves iskolaépület teljes felújítása eddig elmaradt, így a mostani rekonstrukció során megújultak a nyílászárók, kicserélték a padlózatot, az épület nagy részét újrafestették. Rendbe hozták a tetőszerkezetet, s számítástechnikai termet, nyelvi labort alakítottak ki. Az intézmény régi tornaterme helyett egy új csarnokot építettek, amelyet a gimnázium szomszédságában működő ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakképző iskola diákjai is használhatnak majd. A munkálatok költségéhez az állam 955 millió forinttal, a megyei önkormányzat 40 millió forintos önrésszel járult hozzá.

Az átadó ünnepség előtt több vállalkozó is az iskolaépület elé vonult, "Volt pénz, nincs pénz", "Csalóké a jövő?" feliratú tábláikkal. Azért tiltakoztak, mert a fővállalkozó Hajlék Kft. számításaik szerint 120 millió forinttal maradt adósa hat alvállalkozónak. Az egyik kárvallott, a jászapáti Téba Tüzép vezetője, Szőllösi Zoltán elmondta: neki 22 millió forinttal tartozik a kft., de nem fizettek a tornacsarnok fémállványzatát elkészítő cégnek, asztalosoknak, burkolóknak sem. Hozzátette: már korábban megrendült a bizalmuk a fővállalkozó fizetőképességében, de a beruházást megrendelő Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat vezetői többször is megnyugtatták őket, hogy megkapják a pénzüket. Mint megtudtuk, a Hajlék Kft. ellen nemrégiben felszámolási eljárás indult, így a vállalkozók immár a felszámolótól követelhetik elmaradt jussukat.

Tokár István, a Szolnok megyei közgyűlés elnöke szerint az önkormányzat a közbeszerzés során nyertes fővállalkozó valamennyi jogos követelését mindenkor határidőben teljesítette. Hangsúlyozta: az alvállalkozókkal nem állnak jogviszonyban, így számukra kifizetéseket sem teljesíthettek. Az alvállalkozók által végzett munka ellenértékét a megyei önkormányzat a fővállalkozónak maradék nélkül kifizette, így követeléseiket a fővállalkozóval szemben bírósági eljárás keretében érvényesíthetik.

A megyei önkormányzati hivatal sajtóreferensétől megtudtuk: Tokár István nemrégiben a megyei ügyészséghez fordult, s kérte a hatóságot, vizsgálják meg, hogy törvényesen járt-e el az iskolaberuházás fővállalkozója az alvállalkozókkal szemben.

A hoppon maradt alvállalkozók egyelőre a felszámolóval tárgyalnak a követelésük kielégítéséről, de - mint mondják -, ha nem jutnak egyezségre, a bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

A Hajlék Kft.-vel a megyei önkormányzat a késedelmesen teljesített munkák miatt tavaly nyáron szerződést bontott, az iskolai beruházást így végül egy másik építőipari cég fejezte be. A Hajlék Kft. ellen felszámolási eljárást indított néhány olyan vállalkozó, akik nem kapták meg az elvégzett munkájuk, s a beszállított építőanyag ellenértékét. Információink szerint a céget a budapesti L-Q-D Kft. számolja fel, ennek képviselője azonban nem nyilatkozott lapunknak. A Hajlék Kft. szolnoki, József Attila úti irodaközpontja zárva van, telefonjukat senki nem veszi fel.

Az épületet szépen felújították, a vállalkozók várják a pénzüket
Az épületet szépen felújították, a vállalkozók várják a pénzüket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.