Az Erste szerint 45:40 a koalíció javára

Orbán Viktor, aki általában államcsődről, a gazdaság súlyos helyzetéről, infarktusveszélyről beszél, egy rádióműsorban közölte: a gazdaságnak azok a részei, amelyek nem érintkeznek közvetlenül az állammal, jó állapotban vannak.

A Fidesz elnöke szerint az egészségügy, a közoktatás és a közigazgatás kapcsán az új ciklusban nem jöhet szóba megszorítás - legalábbis, ami a Fideszt illeti. A Fidesz elnöke a Nap-kelte című műsorban hozzátette: az egészségügyi vagy az oktatási reform nem azt jelenti, hogy pénzt fogunk megtakarítani, sőt, rövid távon növeli a hiányt.

Mindenesetre, ha a tavaszi választások után az MSZP-
SZDSZ-kormány marad hatalmon, az Erste Bank elemzése szerint a piaci fogadtatás pozitív, míg ha a Fidesz kerül kormányra, ez enyhén negatív lehet. Arra viszont Nyeste Orsolyának a portfolio.hu portálon közzétett elemzése is rámutat: a piac véleménye szerint a legfontosabb és legsürgetőbb feladat az államigazgatás, az egészségügy, az oktatás és az adórendszer mélyreható átalakítása.

Az Erste 45 százalékos valószínűséget jósol annak, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány marad hatalmon, s elkezdődnek a strukturális reformok, így az adóreform is, de ez "kissé bizonytalanabb út az euró bevezetéséhez". A Fidesz kormányra kerülését 40 százalékosra teszik, s megjegyzik: ha az MDF nem éri el az ötszázalékos küszöböt, a Fidesz valószínűleg kisebbségi kormányt alakít.

Bár a Financial Times lezártnak véli a Fidesszel folytatott vitáját, Orbán Viktor tegnap jelezte, szerinte "még van elrendeznivaló": a Fidesz jogászai vizsgálódnak azzal kapcsolatban, hogy a brit lap egy korábbi, Magyarországról szóló mellékletében xenofóbnak, idegengyűlölőnek nevezte az ellenzéki párt elnökét. A Nap-kelte című műsorban a pártelnök közölte, hogy szemben az Financial Times állításával soha nem beszélt "idegen tőkéről". Súlyos dolog, ha a választások előtt három hónappal egy nemzetközileg jegyzett újság azt írja a választásokon részt vevő egyik párt vezetőjéről, hogy xenofób, hiszen ez Európában a legsúlyosabb vád - mondta Orbán Viktor.

("1994 és '98 között a megelőző szocialista kormányzás idején a stratégiai vagyon egy tekintélyes részét a mi véleményünk szerint áron alul eladták... A magyar gazdaság kitettsége az idegen tőkének így jelentősen nőtt." Idézet Orbán Viktor 2003-as, a Vigadóban elhangzott beszédéből. Érdekesség, hogy 1999 és 2005 között Orbán valamennyi évértékelő beszéde szerepel saját honlapján, kivéve a 2003-as - a szerk.)

Orbán elképzelhetőnek tartja azt is, hogy perre kell mennie azzal az internetes lappal, amelyik vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett ellene. A Fidesz elnöke azt mondta: még nem olvasta a mentelmi bizottság elnökének hozzá írt levelét, amelyben vagyonnyilatkozat-tételre szólítják föl. Hozzátette: 180 napig "rángatták" a meggazdagodását vizsgáló bizottság különböző üléseire, és nem találtak egyetlen olyan dolgot sem, ami ne lenne vállalható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.