Közönségdíjas lett "A temetetlen halott"

Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje nyerte el a közönségdíjat vasárnap este a 16. Történelmi Filmek Fesztiválján a franciaországi Pessacban.

A Nagy Imre 1956-os szerepéről szóló magyar alkotással nyílt meg múlt szerdán a Bordeaux melletti kisvárosban zajló ötnapos tematikus filmfesztivál, amely történelmi jellege mellett idén aktuális téma köré szerveződött: a politikai Európa megszületésének hatvanadik évfordulója alkalmából az Európa - egy szenvedély története címet választották a szervezők.

A megnyitó estéjén egyszerre két teremben vetítették a magyar filmet. Mészáros Márta az MTI-nek elmondta: a teltházas közönség már a bemutatón nagyon jól reagált. A vetítés előtt a film történetéről tartott beszélgetésen a rendezőnő úgy vélte, hogy kifejezetten érdekes és okos emberek alkották a fesztiválközönséget.

A bemutatót követően még kétszer vetítették A temetetlen halottat az egyszerre öt teremben, nyolcszáz néző előtt zajló filmes seregszemlén.

A filmeket válogató Francois Aymé fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: 1956 az európai kontinens egyik legfontosabb és legszenvedélyesebb dátuma, amely számára egyben Európa kettészakadásának is egyik szimbóluma. Emellett Mészáros Márta filmjének pessaci bemutatója egyben az alkotás franciaországi premierjét is jelentette, amelyet mindenképpen szeretett volna a fesztivál megünnepelni, hogy így is segítse a film terjesztését Franciaországban - hangsúlyozta az igazgató.

A versenyprogramban Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje mellett további hat - egy amerikai, egy japán, egy brit, egy izraeli, egy argentin és egy francia - történelmi témájú játékfilm szerepelt. A fődíjat a zsűri Margarethe von Trotta rendezőnő elnökletével Kobajasi Maszahiro Bashing című alkotásának ítélte. (MTI)

Jelenet A temetetlen halott címû Mészáros Márta-filmbõl
Jelenet A temetetlen halott címû Mészáros Márta-filmbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.