Veszett vérszívó denevérek

Veszettséget terjesztő vérszívó denevérek inváziójával küzd a lakosság Brazília Maranhao államában. Az állatok éjszaka hatolnak be a házakba, és az alvó emberek - különösen a mélyebb öntudatlanságban lévő gyerekek - arcából vagy ujjaiból szívnak vért. A vámpír bőregerek csak szeptemberben 1300 embert haraptak meg, s a támadások következtében 23-an vesztették életüket.

A veszettség orvosi beavatkozás nélkül szinte minden esetben halálos, túlélésére csak akkor van esély, ha a megtámadott a támadástól számított 24 órán belül hozzájut az oltóanyaghoz. Sokan mégsem fordulnak orvoshoz - mivel a vérszívó denevérek marása szinte nem hagy nyomot, nem veszik magukon észre a vámpírtámadás okozta karcolást.

Az állatok különösen az állam mocsaras területein élőkre nézve jelentenek veszélyt, ugyanis az ottani, nyomorban élő lakosság rossz állapotú házainak rései szabad bejárást engednek a veszettség következtében megvadult denevéreknek. Hatékony védekezést csak a moszkitóhálók jelentenének, amit azonban a legszegényebbek nem tudnak megfizetni.

Brazíliában 1986 óta minden évben előfordul veszettségjárvány, de a hatóságok szerint az idén különösen súlyos a helyzet. A problémát tetézi a denevérkolóniák számának folyamatos növekedése is. Az Amazonas vidék erdőirtásai miatt ugyanis az elmúlt években denevérek ezrei voltak kénytelenek természetes lakóhelyüket elhagyva az emberek közelébe költözni.

Mivel a védekezés jelenleg egyedüli módja (a denevérharapások moszkitóhálóval való kivésése) a legszegényebbek számára nem oldható meg, a kutatók most alternatív megoldásként denevérek számára készült veszettség elleni oltás kikísérletezésén dolgoznak.

Vérrel etetik a kis vámpírt
Vérrel etetik a kis vámpírt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.