Bélapátfalva cementgyár nélkül

Három évvel ezelőtt néhányan kemény ellenállást tanúsítottak a bélapátfalvai cementgyár bezárásával szemben.

Voltak, akik odaláncolták magukat az elszállításra váró gépekhez, és sehogyan sem akarták tudomásul venni, hogy megszűnik a térség egykori legnagyobb munkáltatója. A gyár tulajdonosi köre végül olyan kéréseknek is eleget tett, amelyek megvalósulásában talán azok kiötlője sem reménykedett. Létrehozták például a Bélkő Kht.-t másfél milliárd forint alaptőkével. Ebből a pénzből futja most a településnek pályázati önerő biztosítására és néhány egyéb beruházás végrehajtására.

Az egykori akciók egyik főszereplője volt a 2002-ben polgármesterré választott Ferencz Péter, aki ma már nem nagyon búslakodik a végeredmény miatt.

- A német és svájci tulajdonosok számunkra nagyon kedvező feltételek biztosítása mellett hajtották végre a kivonulást. Állíthatom, senkinek nem maradtak adósai. A folyamatosan végrehajtott létszámleépítés következtében nem érte sokk a kistérséget sem, hiszen a zárás előtt már mindössze negyven-ötven fő dolgozott a cementgyárban. Ma az üzem helyén kialakított ipari parkban mintegy huszonöt vállalkozó kétszáz munkahelyet tart fenn - mondja a polgármester.

Bélapátfalva 2004 augusztusában elnyerte a városi rangot, amivel jelentős régiós kötelezettségek is járnak. A siker nem jött magától, és ebben elődje, Barta Norbert tevékenységét emeli ki Ferencz Péter. A korábbi polgármester kiépítette az infrastruktúrát, erős közigazgatást alakított ki a településen, vagyis nyugdíjba vonulása előtt lerakta a továbbfejlődés alapjait. Ebben a ciklusban rendőrőrsöt hoztak létre kilenc fővel, és megalakult az ugyancsak kilenctagú hivatásos tűzoltóság. Mindkét alakulat az ipari parkban található irodaházban kapott elhelyezést, akárcsak a polgármesteri hivatal. A jövő év januárjában nyílik az okmányiroda, és lesz gyámügyi hatóság is. Az egri munkaügyi központ kirendeltséget működtet a városban. Utóbbira is szükség van, bár nincsenek komolyabb foglalkoztatási gondok. A szakképzetlenekkel és azokkal az emberekkel kell majd kapcsolatot tartaniuk, akik nem nagyon keresik a foglalkoztatás lehetőségét. Helyben hozzávetőleg 800-900 munkahely található, sokan viszont élve Eger közelségével a megyeközpontban keresnek és találnak munkát. A gazdálkodással nincsenek komolyabb problémái az önkormányzatnak, bár forráshiányos a város, de ez a hiány kezelhető.

Az ipari park legnagyobb foglalkoztatója a D-P Konzorcium Kft. harminchat fővel. Pásztor Gyula ügyvezető elmondta, többségében egykori cementgyári dolgozókat alkalmaznak. Megvásárolták az üzem szerszámgépeit, és a forgácsolástól az acélszerkezet gyártásáig számos munkát vállalnak. A hazai cementgyárakkal jó a kapcsolatuk, sok megrendelést kapnak tőlük. Így hasznosul a Bélapátfalván megszerzett cementipari szakmai tapasztalat a most működő gyárakban.

A kft. egy gazos területet úgy tüntetett el, hogy helyén vidámparkot épített. Szilvásvárad szomszédságában már az első évben kiderült: az ilyenfajta szórakoztatásnak is van létjogosultsága az észak-hevesi térségben.

Az ipari parkban huszonöt vállalkozó kétszáz munkahelyet tart fenn
Az ipari parkban huszonöt vállalkozó kétszáz munkahelyet tart fenn
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.